Kehidupan moden Orang Asli Temuan

PERJALANAN kru Jurnal untuk menjejaki kelompok masyarakat Orang Asli suku Temuan dijamu dengan pemandangan pembangun­an yang tersergam indah serta deretan rumah banglo mewah di sepanjang jalan.

Tragedi malapetaka kemanusiaan Syria

KETIKA masyarakat dunia teruja menyambut ketibaan tahun baru, sebahagian besar penduduk di Madaya, kira-kira 25 kilometer dari barat laut Damsyik, Syria terpaksa mengikat perut menahan kelaparan.

Buang sikap anak manja

PENINGKATAN kos sara hidup berikutan ketidaktentuan ekonomi dunia menjadi isu yang tidak berkesudahan sehingga menjadi dilema yang perlu dihadapi sebahagian besar penduduk khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana di negara ini.

Kemasan kayu palet hiasi Gondola31

KAYU palet atau pinewood menjadi trend terbaharu dalam seni hiasan rumah. Kayu palet mempunyai permukaan yang licin dan bersih selain harganya yang murah membuatkan ia menjadi pilihan ramai terutamanya bagi individu yang gemar bertukang sendiri dalam menghasilkan perabot unik dan moden.

Bantal penghapus dengkur

MEMILIKI pasangan yang tidur berdengkur setiap malam sudah tentu merunsingkan fikiran. Bunyi dengkuran yang kuat akan membuatkan sesiapa sahaja terjaga daripada tidur dan sukar mendapat tidur yang lena dan berkualiti.

Beg songket jahitan tangan jurutera

KERJAYA sebagai seorang jurutera mekatronik yang dimonopoli oleh kaum adam tidak menghalang seorang gadis manis, Nur Amanina Hazawawi, 23, untuk mencuri masa menjahit beg kepit atau clutch. Uniknya, beg kepit itu dihasilkan menggunakan songket tenun tradisional dengan menggunakan tangan sepenuhnya. Tiada siapa menyangka gadis yang menetap di Subang Jaya, Selangor itu sebenarnya gemar berfesyen walaupun memilih kerjaya dalam bidang kejuruteraan. Sama seperti beg-beg tangan yang lain, beg kepit juga diperbuat daripada pelbagai material, namun antara material yang paling menyerlah kini ialah beg kepit yang diperbuat daripada fabrik songket.

Tertekan diugut bekas teman lelaki

NADA suara wanita berusia lewat 20-an itu kelihatan sedikit bergetar, malah sesekali dia menghela nafas panjang sebelum memulakan bicara.