Membaling bola logam

Peraturan permainan ini tidak susah. Anda boleh baling ikut cara mana yang anda suka tetapi jangan sesekali mengangkat kaki ketika membaling bola. Petanque sendiri bermaksud 'meletakkan kedua-dua kaki bersama'.
MUNGKIN tidak ramai antara kita yang mengenali permainan ini. Walaupun ia sudah mula bertapak di Malaysia seawal tahun 1990-an, namun jika ada yang menyebut nama permainan ini sekarang, pasti ada yang menggaru kepala kerana tidak dapat membayangkannya.

Petanque (disebut pay-tong) kedengaran aneh bunyi sebutannya. Namun, itulah nama yang diberikan kepada permainan yang berasal dari Perancis ini. Menggunakan bola-bola yang diperbuat daripada logam, ia mungkin mirip beberapa permainan rakyat.

Sukan itu kini telah pun mempunyai kejohanan peringkat dunia dan turut tersenarai sebagai salah satu permainan yang dipertandingkan di Sukan SEA sejak tahun 2001 lagi.

Di pentas Asia Tenggara, Thailand, Vietnam, Kemboja dan Laos merupakan antara negara yang terlebih dahulu menerima pengenalan permainan ini ekoran pengaruh Perancis di kebanyakan negara itu. Permainan ini menjadi begitu popular di Thailand dan telah dipromosi sendiri oleh Puteri Srinagarindra yang dikatakan bermain petanque hampir setiap hari.

Negara itu sudah menikmati permainan ini sejak ratusan tahun lalu. Malaysia pula baru diperkenalkan dengan sukan ini pada penghujung tahun 1989 oleh Yang Dipertua Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa), Prof. Diraja Ungku Abdul Aziz

Namun, ia bukanlah alasan untuk kita tidak mempopularkan sukan ini. Hakikatnya, terdapat sekumpulan masyarakat kita yang semakin mula meminati permainan balingan bola logam ini. Ada yang menjadikannya aktiviti riadah dan rekreasi selepas penat bekerja.

Sebagai contoh, di Kompleks Sukan MSN, Taman Keramat, Hulu Klang, Selangor, boleh dikatakan hampir setiap petang, mereka akan mengisi ruang gelanggang petanque. Bukan sahaja mereka yang bergelar atlet negara datang bermain tetapi juga orang awam.
Jika diamati, sukan ini ada persamaan dengan permainan guli yang popular dimainkan kanak-kanak satu ketika dahulu. Ini kerana ia dimainkan secara membaling dengan menetapkan arah sasaran. Strategi memperoleh matanya pula menyerupai sukan boling padang.

Biasanya sukan ini dimainkan di atas permukaan berpasir. Namun, ia juga boleh dimainkan di apa-apa jenis permukaan lain.

Menurut Leftenan Kolonel Ahmad Zulkifle Mohd. Zain yang merupakan jurulatih sukan petanque bagi Sukan SEA 2007, permainan ini lazimnya melibatkan kategori perseorangan, beregu dan bertiga. Bagi kategori perseorangan dan beregu, setiap individu diberikan tiga biji bola atau disebut boule manakala bagi kategori bertiga, setiap individu diberikan dua biji boule. Berat bola logam yang dibenarkan ialah dari 650 gram hingga 800 gram dengan lilitan antara 70 hingga 75 milimeter.

"Terpulang kepada pemain untuk menggunakan bola dalam berat tertentu . Ia bergantung kepada keselesaan mereka. Apa yang penting, bola tersebut mestilah daripada 12 jenama yang dibenarkan," ujar Ahmad Zulkifle ketika ditemui Kosmo! di Kompleks Sukan MSN Taman Keramat baru-baru ini.

Jelasnya, petanque kebiasaannya dimainkan dengan sebuah jack dibaling terlebih dahulu dalam gelanggang berukuran 15 meter x 4 meter. Balingan mestilah berjarak antara enam hingga 10 meter.

Sasaran para pemain adalah untuk menghasilkan balingan bola logam yang mendekati jack tersebut. Jika seorang individu atau sebuah pasukan berjaya menghasilkan bola yang paling hampir dengan jack, pasukan lawan akan terus membaling bola yang ada dalam simpanan mereka sehingga berjaya memintas kedudukan bola pasukan itu. Jika berjaya, pasukan yang satu lagi pula akan berusaha memintas dan begitulah seterusnya.


AHMAD ZULKIFLE (kanan) menerangkan mengenai bola petanque kepada beberapa pemain.


Biasanya, pemain sendiri boleh menentukan bola siapa yang terhampir, tetapi jika berlaku percanggahan, seorang hakim teknikal akan membuat ukuran. Mata akan diberikan mengikut bola-bola yang terhampir dengan jack.

Sebuah pusingan atau dipanggil ends akan tamat apabila salah sebuah pasukan kehabisan bola mereka. Ends akan berterusan sehingga salah satu pihak berjaya memperoleh 13 mata.

"Permainan ini boleh tamat dalam masa beberapa minit atau berlarutan sehingga berjam-jam. Ia bergantung kepada strategi. Mahu masuk atau pukul?" terang Ahmad Zulkifle merujuk kepada strategi permainan, sama ada mahu sekadar membaling bola tersebut mendekati jack atau 'memukul' bola lawan agar bergerak jauh dari jack.

Peraturan permainan ini tidak susah. Anda boleh baling cara mana pun, asalkan kaki anda tidak terangkat ketika membaling bola. Petanque sendiri bermaksud 'meletakkan kedua-dua kaki bersama'.

Sungguhpun permainan ini biasa dikaitkan dengan mereka yang berusia, namun ia sebenarnya sesuai dengan sesiapa sahaja tanpa mengira umur.

"Ia bahkan sesuai dijadikan aktiviti keluarga. Semua peringkat usia boleh memainkannya. Untuk permulaan, mereka perlu keluarkan sedikit duit untuk membeli bola.

"Saya berharap, lebih ramai pemain pelapis daripada golongan muda ditonjolkan dalam sukan ini memandangkan ia turut dipertandingkan dalam Sukan Malaysia (Sukma)," katanya.

Menurutnya, permainan petanque sebenarnya lebih dikenali di negeri-negeri Pantai Timur kerana ia mula diperkenalkan di situ.

Ahmad Zulkifle juga sempat menyuarakan hasratnya untuk mengajar orang ramai bermain petanque.

"Saya mengambil kesempatan ini untuk memaklumkan kepada sesiapa yang berminat untuk bermain permainan ini. Tidak kira mereka yang sudah berusia mahupun pelajar sekolah, datanglah ke sini. InsyaAllah, saya boleh ditemui di sini setiap petang," katanya.

Dalam kunjungan Kosmo! baru-baru ini, suasana di gelanggang petanque di Kompleks Sukan MSN Taman Keramat agak meriah. Walaupun hujan renyai-renyai, mereka masih meneruskan permainan.

Minat mendalam mereka terhadap permainan itu membuatkan ada di antara mereka berseloroh dengan berkata: "Kalau demam sahaja, kami tidak turun ke gelanggang."

Bagi seorang pemain yang hanya mahu dikenali sebagai Siti Hajar, dia menggemari permainan itu setelah mengalami kecederaan pada tulang belakang.


SEKIRANYA berlaku pertikaian jarak, hakim teknikal akan membuat ukuran.


"Saya memang aktif bersukan. Apabila tulang belakang cedera, saya lebih cenderung bermain permainan ini.

"Bagi saya, permainan ini sesuai dimainkan oleh sesiapa sahaja kerana ia tidak memerlukan banyak tenaga. Apa yang perlu hanya fokus dan ketajaman fikiran.

"Saya sedar permainan ini tidak begitu popular. Sehinggakan saya terpaksa membawa bola petanque ke pejabat untuk memperkenalkannya kepada kawan-kawan," katanya.