Nik Safiah aktif berpersatuan

Pejuang bahasa Melayu, Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim sebenarnya seorang ahli akademik yang berpendidikan Inggeris dan aktif pada zaman sekolahnya.


NIK SAFIAH (duduk paling kanan) bersama ahli-ahli kelab renang sekolah.


SEJARAH hidup tokoh bahasa, Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim wajar dijadikan contoh buat para remaja hari ini. Biarpun beliau berpendidikan Inggeris, namun cintanya pada bahasa Melayu tidak pernah pudar.

Barangkali ramai yang menyangka kecintaannya pada bahasa Melayu bertunjangkan pendidikan sekolah Melayu, namun ia bukan telahan yang tepat.

Nik Safiah, 70, mula jatuh hati dengan bahasa Melayu dan tulisan jawi sejak sebelum memasuki darjah satu lagi. Banyak buku berbahasa Melayu dan bertulisan jawi koleksi bapanya dibacanya sehingga habis.

Bergelumang dengan kutub khanah pada awal usianya, Nik Safiah terdidik menjadi seorang yang mencintai bahasa Melayu.

Biarpun berasal dari Kota Bharu, Kelantan, negeri yang begitu sarat dengan nilai keagamaan, Nik Safiah disekolahkan di Sekolah Inggeris Rendah Perempuan. Pada masa itu, Sekolah Inggeris menjadi satu tabu dalam kalangan masyarakat Kelantan.

"Ketika itu, persepsi negatif berlegar tentang sekolah Inggeris. Banyak ibu bapa tidak mahu hantar anak ke sekolah Inggeris. Saya tabik kepada bapa saya yang berpandangan jauh. Bapa saya seorang imam dan anak kepada alim ulamak, tapi bila tiba soal pendidikan, beliau bukan sahaja mahu anak-anaknya memperoleh pendidikan agama, bahkan juga pendidikan moden," kata Nik Safiah ketika ditemui di kediamannya di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur baru-baru ini.


BERSAMA suami dan empat anaknya.


Hidup ibu kepada kepada empat anak itu cenderung dikelilingi persekitaran Inggeris. Di sekolah, pengajian dilakukan dalam bahasa Inggeris dan para pelajar bertutur dalam bahasa Inggeris.

Sejak Nik Safiah berusia 13 tahun, bapanya memberi kepercayaan melepaskannya mencari ilmu di negeri orang. Dia telah meninggalkan Kelantan untuk menuntut di sekolah berasrama penuh di Malay Girls College, Jalan Damansara, Kuala Lumpur.

"Pada masa itu, adalah sesuatu yang amat aneh bagi seorang anak perempuan dilepaskan untuk ke luar negeri bagi menyambung pelajaran. Dari Kelantan pula. Nak pergi Kuala Lumpur sahaja dah macam hendak pergi ke Mekah. Naik sampai 11 buah feri," kata juri rancangan realiti TV, Gadis Melayu itu. Nik Safiah memberitahu, sekolah Malay Girls College ialah sekolah asal Kolej Tunku Kurshiah, Seremban.

Ceritanya, semasa di sekolah menengah, minatnya kepada bidang bahasa semakin berbunga apabila beliau tertarik dengan pengajaran sastera Inggeris.

Selepas tamat tingkatan lima, Nik Safiah menyambung pelajaran ke tingkatan enam di St. Francis Institution, Melaka. Ketika itu, dia tekad untuk menuntut ilmu sehingga ke menara gading.


BERSAMA suami, Muhammad Zain Omar.


"Sudah habis pengajian menengah di Kuala Lumpur, saya ingat bolehlah saya kembali ke Kelantan dan belajar di tingkatan enam di sana. Tapi, malangnya tidak ada pengajian tingkatan enam di sana, bahkan seluruh Pantai Timur tidak ada sekolah yang menawarkan kelas tingkatan enam. Akhirnya saya memilih ke Melaka kerana saya ada saudara di sana," katanya sambil menjelaskan ketika itu hanya dengan lulus tingkatan enam seseorang boleh melanjutkan pengajian ke universiti.

Bercerita tentang zaman sekolahnya, Nik Safiah berkata, dia ialah seorang yang amat aktif berpersatuan. Siapa sangka dia merupakan kapten bagi pasukan renang di sekolah menengah.

"Saya boleh berenang. Ia mungkin disebabkan masa saya kecil dahulu, rumah saya dekat dengan sungai. Balik sekolah sahaja saya terus terjun sungai. Jadi, bolehlah saya berenang.

"Masih terngiang dalam fikiran saya, bapa saya tengah membakar sampah dan saya sibuk mandi di sungai. Tapi sebelum Maghrib saya mesti sudah balik ke rumah," kata anak bongsu daripada lima beradik itu.

"Masa di sekolah menengah di Kuala Lumpur dahulu, tidak ramai yang boleh berenang, jadi nak cari orang yang pandai berenang memang susah. Maklumlah, kebanyakannya orang bandar rumah mereka jauh dengan sungai," katanya sambil memberitahu untuk menemui kolam renang pun susah pada masa itu. Beliau dan kawan-kawannya terpaksa berlatih renang di Victoria Institution.

Ketika berada di tingkatan enam, dia turut berjaya memenangi pertandingan pidato Bahasa Inggeris.

Sekian lama 'meninggalkan' Bahasa Melayu, namun apabila melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya (UM) Kuala Lumpur, dia akhirnya memilih pengajian linguistik, sastera dan budaya Melayu di Jabatan Pengajian Melayu.


KEMENTERIAN Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KEKKWA) turut mengeluarkan buku kisah hidup Nik Safiah berjudul Nik Safiah Karim – Meniti Dua Zaman.


"Jati diri Melayu saya sangat kuat. Ia terbina daripada asas agama keluarga saya. Nilai ketimuran akrab dengan jiwa kami.

"Masa saya ke universiti merupakan zaman peralihan bahasa Inggeris ke bahasa Melayu," katanya yang kemudian melanjutkan pengajian sehingga ke tahap ijazah doktor falsafah di Universiti Ohio, Amerika Syarikat.

Apabila bercakap tentang bahasa Melayu, keterujaan Nik Safiah amat terserlah.

"Kalau setiap orang daripada kita memahami unsur teknikal dalam bahasa Melayu kita akan melihat bahasa itu sebagai amat indah.

"Bersesuaian dengan dunia yang kian kompleks, macam-macam bidang baru muncul sehinggakan tidak ada istilahnya dalam bahasa Melayu. Kita jangan sewenang-wenangnya meminjam bahasa asing sebaliknya ada cara tertentu untuk kita menterjemahkannya ke dalam bahasa Melayu. Pinjaman ialah jalan terakhir.

"Misalnya, kita lihat bagaimana penggandaan separa digunakan untuk istilah sains. Sebelum ini, kita cuma tahu penggandaan separa, daun-daun jadi dedaun, langit-langit jadi lelangit. Tapi, menerusi teknik bahasa dalam pengistilahan baru, banyak unsur penggandaan separa diterapkan.

"Contoh istilah dalam teknologi dan sains yang menggunakan penggandaan separa ialah mouse. Ia bermakna tikus tapi kita jadikan tetikus. Begitu juga dengan liquid yang bermakna cair dan kita jadikan cecair serta solid yang bermakna pejal dan kita jadikannya pepejal. Memahami aspek teknikal bahasa memang menarik," katanya yang juga menganggotai sebuah jawatankuasa istilah linguistik.

Beliau merupakan bekas pensyarah dan profesor di Akademi Pengajian Melayu dan pernah menjadi dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial UM.

Nik Safiah menegur anak-anak muda hari ini yang tidak lagi rasa sayang kepada bahasa mereka sendiri sebaliknya terlalu mengagung-agungkan bahasa Inggeris.

"Sedih bila mengenangkan sesetengah anak muda yang sudah tidak lagi bangga dengan bahasa Melayu terutama mereka yang terdidik di luar negara. Ada juga yang melihat mereka tidak boleh maju dengan bahasa Melayu.

"Memang zaman sekarang era globalisasi. Kita tahu pentingnya bahasa Inggeris dan kita pun tidak menafikan kepentingannya.

"Tapi, pada masa yang sama kita juga mempunyai negara. Sebagai sebuah negara kita kena ada jati diri yang menjadi perlambangan negara ini. Jadi, kita ambillah bahasa Inggeris tapi dalam masa yang sama jangan ditinggalkan bahasa Melayu," pesannya.