Tetap gembira walaupun tanpa tangan, kaki


NICK VUJICIC melompat ke dalam kolam renang di Melbourne baru-baru ini.MELBOURNE - Keadaan Nick Vujicic yang lahir tanpa tangan dan kaki sangat mengerikan malah ibu bapanya sendiri tidak sanggup melihatnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Bapa Vujicic muntah sebaik keluar dari bilik bersalin manakala ibunya tidak memegangnya sehingga dia berumur empat bulan.

Vujicic mengalami tekanan perasaan malah dia pernah cuba melemaskan diri dalam bilik air ketika berumur 10 tahun kerana tidak tahan diejek dan dibuli di sekolah.

Namun Vujicic yang kini berumur 26 tahun menikmati setiap perkara yang dilakukannya seperti bermain bola sepak, berenang, meluncur air dan bermain golf.

"Saya boleh berenang kerana 80 peratus badan saya ialah paru-paru. Saya memiliki satu kaki kecil yang membolehkan saya bergerak dan berenang," kata Vujicic.

Katanya, dia mendapat inspirasi setelah membaca satu artikel mengenai seorang lelaki cacat yang berupaya mencapai apa yang dikehendakinya.

Graduan ijazah Pengurusan Kewangan dan Hartanah itu kini sudah mengembara ke 24 negara dan memberi motivasi kepada lebih 100,000 peserta.

Vujicic yang menerima Anugerah Warga Muda Australia pada 1990 mendakwa dia sudah mempunyai teman wanita tetapi berhasrat untuk mengekalkan status teruna sehingga dia berkahwin kelak. - Agensi