Lambakan buku asli baru

Dengan ruang kedai berkeluasan 3,000 kaki persegi, BookXcess yang terletak di pusat beli-belah Amcorp Mall, Jalan Ampang menawarkan lebih 10,000 judul buku berbeza genre.


ANDREW (kiri) dan Jacqueline ingin meningkatkan bilangan pembaca menerusi jualan buku murah.

DI negara-negara Barat, industri buku alternatif seperti buku lebihan bukan perkara baru. Kewujudan industri buku lebihan ini bertitik-tolak daripada pelbagai faktor. Misalnya, harga buku yang mahal telah mengalihkan perhatian pembaca kepada sumber alternatif.

Jika anda menganggap 'lebihan' ini sebagai produk-produk lama yang rendah kualitinya, anda silap. Ia sebenarnya merujuk kepada lambakan buku asli dan masih baru. Jika bertuah, anda mungkin menemui buku-buku pemenang anugerah.

Di Malaysia, gedung buku BookXcess telah mengambil pendekatan serupa. Dengan ruang kedai berkeluasan 3,000 kaki persegi, BookXcess yang terletak di pusat beli-belah, Amcorp Mall menawarkan lebih 10,000 judul buku berbeza genre.

Fiksyen am, bantu diri, perniagaan, sejarah, buku masakan, biografi dan buku kanak-kanak adalah antara genre yang ditawarkan.

Dengan potongan harga buku-buku baru antara 50 hingga 70 peratus lebih rendah berbanding harga pasaran, inisiatif ini jelas berkesan menambat ramai pembaca baru. Buktinya, biarpun hanya dua tahun beroperasi, BookXcess telah memiliki lebih 3,000 orang ahli.

"Objektifnya ialah untuk melihat impaknya kepada masyarakat Malaysia. Tidak hanya untuk pembaca sedia ada, malah melibatkan mereka yang jarang membaca.

"Kami mahu melihat pelanggan melangkah masuk dan teruja kerana harganya yang sangat murah," jelas Jacqueline Ng yang mengusahakan BookXcess bersama suaminya, Andrew.

Biarpun tidak selalu menawarkan senarai penuh buku terkini, usah kecewa. Sebabnya, dalam 80 peratus stok yang diimport dari Britain dan selebihnya dari Amerika Syarikat (AS), ia membawa berita baik.

Buku-buku pemenang anugerah, terlaris mahupun popular, baik dari genre fiksyen atau bukan fiksyen pasti dapat memuaskan nafsu membaca pelanggan BookXcess.

"Di Asia misalnya, kita tidak mengenali ramai penulis. Majoriti pembaca hanya memilih buku-buku yang ditulis oleh penulis komersial. Jadi, apabila mereka ada peluang untuk membaca lebih banyak pada harga yang murah, secara tidak langsung, pembaca dapat berkenalan dengan karya-karya penulis berorientasikan sastera.

"Jika setiap bulan, kita menetapkan bajet untuk membeli buku, jarang sekali buku-buku dari golongan penulis ini dipilih, melainkan kalau anda tahu ia bagus.

"Begitu juga dengan penulis tempatan. Mungkin selama ini, ramai yang tidak sanggup keluarkan RM30 hingga RM40 untuk beli sebuah buku. Tapi, bila harga buku murah, penulis juga dapat publisiti," tambah Andrew memberi pendapat.

Harga normal sebuah buku genre fiksyen dan bukan fiksyen ialah sekitar RM17.90 hingga RM29.90 sahaja. Lebih menarik, BookXcess turut menyediakan beberapa perkhidmatan seperti yang ditawarkan oleh gedung buku utama.

Perkhidmatan membalut buku sebagai hadiah, khidmat pelanggan dan sistem inventori berkomputer menjadi bonus kepada sesiapa yang berkunjung ke sana.

Pemain-pemain utama dalam industri buku tempatan sudah tentunya terasa 'tergugat' dengan kehadiran BookXcess. Tekanan dan aduan bertalu-talu daripada pesaing merupakan antara cabaran yang perlu dihadapi oleh pasangan ini.

"Mereka yang menganggap kami sebagai pesaing. Kami memang berada dalam industri buku. Tetapi, BookXcess mendukung hala tuju yang berbeza.

"Lagipun, kami tidak buat salah. Mereka cuma mengadu kepada pengedar dan penerbit. Tetapi, pengedar faham situasi ini dan mengapa wujudnya industri buku lebihan," jelas Andrew dengan terperinci.

Industri buku lebihan secara tidak langsung membantu melariskan buku yang terlebih cetak atau telah berada di pasaran selama enam bulan selepas tarikh ia dilancarkan. Malah, acara jualan buku Big Bad Wolf tempoh hari juga dikelolakan oleh Andrew and Jacqueline.

Kalau diikutkan, perniagaan buku lebihan tidaklah terlalu menguntungkan. Tetapi, pasangan ini percaya inisiatif mereka tidak akan sia-sia sekiranya komuniti pembaca semakin besar. - YEO LI SHIAN