Band indie di pentas DiGi


PRANA pernah dicalonkan untuk kategori Artis Terbaik Bahasa Inggeris di Anugerah Industri Muzik tahun 2001.


KUMPULAN muzik bebas tempatan semakin mendapat tempat di kalangan generasi muda Malaysia.

Dikenali sebagai muzik indie, istilah itu merujuk kepada kebebasan bagi kumpulan muzik yang tidak bernaung di bawah mana-mana syarikat rakaman besar.


PUREVIBRACION


Kumpulan itu sebaliknya menguruskan sendiri kerja-kerja rakaman dan penerbitan album mereka.

Hanya berbekalkan dengan bajet yang rendah kumpulan tersebut bergantung kepada persembahan pentas untuk mempromosikan muzik mereka.

Artis-artis indie itu juga banyak bergantung kepada platform digital seperti laman web, blog muzik dan rangkaian laman sosial untuk berkongsi dan memperkenalkan muzik mereka kepada rakan-rakan serta peminat muzik indie dengan harapan dapat membina rangkaian peminat yang kukuh untuk mencipta nama dalam industri muzik.


ONE BUCK SHORT


Salah satu platform baru yang boleh digunakan oleh kumpulan-kumpulan indie itu hari ini adalah portal DiGi Music. Melalui portal DiGi Music, peminat boleh memuat turun lagu-lagu penuh, nada dering, nada panggilan masuk serta hiasan latar belakang kumpulan indie itu pada kadar caj yang minimum.

Apa yang membezakan portal DiGi Music itu dengan portal yang lain ialah perkhidmatan terkininya, DiGi Music Unlimited yang menawarkan muat turun tanpa had dengan caj hanya RM5 sebulan. Pengalaman muzik yang unik seperti persembahan secara langsung dan sesi bertemu dengan peminat turut ditawarkan eksklusif untuk pelanggan DiGi Music Unlimited.

Pelanggan DiGi Music Unlimited yang meminati muzik kumpulan indie kini mempunyai peluang untuk menonton persembahan kumpulan indie utama secara percuma menerusi konsert Sounds Unite. Dengan kerjasama Laguna Music, Sounds Unite yang merupakan sebahagian daripada siri acara DiGi Music Live, ia memberi peluang untuk mengenengahkan bakat-bakat tempatan dalam dunia muzik indie.


SEVENCOLLAR T-SHIRT akan beraksi di pentas konsert DiGi Music Live.


Dalam memulakan konsert Sounds Unite, kumpulan indie terkemuka negara seperti One Buck Short, Bittersweet, Purevibracion, SevenCollar T-Shirt, They Will Kill Us All dan Prana akan mengadakan dua konsert eksklusif di Kota Kinabalu pada 5 Disember dan di Johor Bahru pada 13 Disember ini.

Ketua Segmen DiGi, Koay Chee Keong menjelaskan: "Selain menawarkan muat turun digital lagu-lagu, nada dering dan nada panggilan masuk daripada DiGi Music, kami juga mahu mengenengahkan bakat mereka kepada peminat muzik yang lebih luas menerusi Sounds Unite. Ini merupakan salah satu cara DiGi dapat menyokong kumpulan indie tempatan."

Sementara itu, Pengarah Urusan Laguna Muzik, Jeremy Little menambah: "Malaysia mempunyai ramai bakat tempatan dan ini merupakan cara terbaik untuk membantu mereka bergerak di dalam industri yang mencabar ini.

"Terima kasih kepada DiGi kerana kami kini boleh meneruskan persembahan 'wira-wira yang tidak dikenang' ini dan dalam masa yang sama mengekalkan identiti mereka menerusi muzik," kata Jeremy.


THEY WILL KILL US ALL


Tetapi ia tidak hanya berakhir di situ. Kumpulan tempatan dari Sabah seperti 3rd Dice, WORM dan Donatello juga dijemput untuk membuat persembahan dalam usaha memperkenalkan kumpulan mereka kepada peminat muzik indie.

Pas persembahan percuma kepada pelanggan DiGi Music Unlimited boleh dituntut di kedai-kedai DiGi tertentu di Kota Kinabalu dan Johor Bahru antara pukul 11 pagi hingga 9 malam bermula sejak 16 November lalu.

Maklumat lanjut juga boleh didapati di laman web www.digimusic.com.my/live. Untuk menjadi pelanggan DiGi Music Unlimited, sila lawati DiGiMusic.com.my.