Kepulauan Pasifik celik teknologi


KEMASUKAN Digicel ke Kepulauan Pasifik telah mencetuskan persaingan sengit.


DARI negara berdataran tinggi, Papua New Guinea ke pulau-pulau terpencil di Tonga, revolusi telekomunikasi di Pasifik mampu membantu meringankan kemiskinan dan isolasi di beberapa negara termiskin di dunia.

Dalam tempoh beberapa tahun sahaja, gelombang liberalisasi menjadikan telefon bimbit dan komputer riba sebagai alat yang mampu dimiliki oleh berjuta orang di situ.

Situasi itu sekali gus meninggalkan kesan yang bermakna untuk perniagaan, kesihatan, pelajaran serta mengelakkan gempa bumi dan tsunami.

Peladang kini boleh menyemak harga terus di pasaran tempatan, orang kampung yang tidak mempunyai pengalaman perbankan boleh mengirim wang menggunakan khidmat telefon bimbit dan mengetahui amaran awal mengenai gelombang besar yang menjadi ancaman utama di kepulauan itu.

"Mereka tidak mempunyai jalan, mereka juga masih ketinggalan, tiada kuasa dan tiba-tiba mereka mempunyai telefon bimbit," kata Gavin Murray dari syarikat kewangan antarabangsa (IFC) iaitu anak syarikat bank dunia swasta.

"Kesimpulannya, ia memberi impak yang besar kepada masyarakat. Tidak kisah kepada siapa anda berkata, mereka mengatakan teknologi itu benar-benar mengubah hidup mereka."

Syarikat dari Ireland, Digicel Pacific bertanggungjawab membawa perubahan besar itu, dengan disokong oleh AS$120 juta (RM370 juta) pinjaman dari IFC, menjadikan enam pulau telah diteroka di seluruh negara sejak tahun 2006 dengan hasil yang menakjubkan.

Menurut Murray, dalam tempoh dua setengah tahun sahaja, kadar penggunaan telefon bimbit di Papua New Guinea meningkat daripada 100,000 kepada tiga juta pengguna, ketika bank pusat menganggarkan liberalisasi industri hanya akan bertambah kepada setengah peratus bagi kadar negara kasar (GDP).

Ketua Pegawai Eksekutif Digicel Pacific, Vanessa Slowey berkata, kadar panggilan meningkat kepada 60 peratus hampir setiap malam di Samoa, lokasi pertama syarikat berkenaan bertapak, di mana rangkaian naik mendadak dari tiga kepada lebih 90 peratus di seluruh kepulauan.


SALAH sebuah restoran dan kafe Internet yang terdapat di Tonga. - Gambar hiasan


Celik Internet

Di kawasan terpencil Nauru, di mana Digicel dilancarkan tahun lalu, meningkat daripada tiada kepada 95 peratus rangkaian, melonjak lebih setengah daripada 10,000 penduduk yang mendaftar pada bulan pertama.

Pada akhir Oktober, 40 peratus isi rumah di Nauru mula celik Internet apabila Digicel melancarkan Internet bergerak WiMax.

"Malah, jangan terperanjat apabila alat telekomunikasi pertama penduduk di sana mungkin adalah BlackBerry. Orang di sana telah merasainya dan anda boleh mencubanya," beritahu Slowey.

Strategi Digicel yang diasaskan oleh usahawan Denis O'Brien adalah untuk menawarkan kualiti yang mampu dimiliki walaupun ia terlalu berisiko kepada sebuah syarikat gergasi.

Di kawasan Pasifik, syarikat itu sangat bergantung kepada 1,200 kakitangan untuk membina dan mengekalkan rangkaian yang luas, kawasan yang dilingkungi gempa bumi ketika ribuan penduduk diambil bekerja sebagai penjual kad tambah nilai.

"Di sini anda bercakap, dalam sesetengah kes ia mengambil masa selama 20 jam perjalanan (untuk membaiki menara) jika berlaku tsunami, gempa bumi atau disambar petir, semua itu berlaku di kawasan Pasifik yang dilingkari gunung berapi.

"Ia sesuatu yang sukar. Bukan kerja mudah. Ia memerlukan semangat yang kental, visi, keyakinan untuk memastikan yang kami akan membinanya dengan binaan yang besar, dan anda berharap yang rundingan anda itu tepat," tambah Slowey.

Kemasukan Digicel telah mencetuskan persaingan sengit apabila pribumi terpaksa menurunkan harga pada saat pelopor komunikasi baru telah melonjakkan pengaruh ekonomi.


ALAT telekomunikasi pertama penduduk di Kepulauan Pasifik adalah BlackBerry.


Lubuk perniagaan

Pesuruhjaya Perdagangan dan Pelaburan Kepulauan Pasifik yang bertapak di Sydney iaitu sebuah badan yang membantu mempromosikan kawasan itu, Caleb Jarvis menamakannya sebagai revolusi yang memberi manfaat kepada perniagaan, membawa kemewahan dan mencantas kemiskinan.

"Saya pasti ia bakal menjadi lubuk perniagaan yang baru dan telah bermula sejak komunikasi di situ dinaiktaraf."

"Syarikat swasta yang dinamik di kepulauan Pasifik sememangnya perlu untuk mengurangkan paras kemiskinan di negara ini.

"Lama-kelamaan, mereka akan membawa perubahan penting untuk mengurangkan kemiskinan dan memperbaiki taraf kehidupan di kalangan penduduk kepulauan Pasifik," ungkap Jarvis.

Inovasi yang dijangka akan dikembangkan ke beberapa negara lain juga akan menambah perkhidmatan seperti 3G, yang akan membuatkan berjuta penduduk di kepulauan itu lebih selamat dengan sistem amaran mengenai gempa bumi dan kemungkinan, tsunami.

Kehadiran telefon bimbit dan Internet menjadi penghubung yang begitu berguna ketika masyarakat di Pasifik dipisahkan oleh lautan yang luas terbentang dengan rakan-rakan, saudara-mara dan juga dunia. - AFP