Mahu bina muzium coklat


MOHD. KHAIRUDDIN menunjukkan coklat Fidani di Glenmarie, Shah Alam baru-baru ini.


SHAH ALAM - DR Group Holdings Sdn. Bhd. (DR Group), pengeluar coklat eksklusif buatan tangan sepenuhnya yang terkenal dengan jenama Danson dan Fidani bercadang untuk membina muzium.

Pengurus Kanan DR Group, Mohd. Khairuddin Abdul Jalil berkata, ia bertujuan untuk para pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi, suri rumah dan usahawan mempelajari mengenai coklat secara menyeluruh.

Menurutnya, muzium itu akan menjadi medan promosi dan memaparkan segala usaha syarikat yang telah berkecimpung dalam bidang tersebut sejak 10 tahun lalu dalam pembuatan coklat kepada orang ramai.

"Ia juga dijangka menjadi lokasi pilihan pelancong asing dan tempatan untuk melihat dengan lebih dekat lagi cara membuat coklat eksklusif buatan tangan sepenuhnya.

"Muzium ini adalah antara usaha syarikat yang akan menempatkan pusat perniagaan DR Group termasuk kilang barunya," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat mengulas lanjut mengenainya kerana ia masih lagi dalam peringkat kajian.

Selama ini. DR Group beroperasi di Glenmarie di sini dan usaha perpindahan ke lokasi terbaru itu sedang dijalankan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh dua tahun.

Mengimbau kenangan sejarah perniagaan coklat yang dimulakan dengan nama Danson itu, Mohd. Khairuddin berkata, coklat buatan syarikatnya itu mempunyai tekstur yang menarik di samping memiliki rasa lemak koko yang enak ditambah dengan bahan-bahan import dari Belgium yang turut digunakan dalam pembuatan coklat berkenaan.

"Perniagaan coklat ini dimulakan dengan jenama Danson yang terkenal dengan coklat berintikan durian.

"Selepas berada di pasaran selama lima tahun dan menjadi popular, kami telah memperkenalkan coklat Fidani bagi pelanggan daripada kumpulan berpendapatan tinggi manakala coklat berjenama Farrell bagi golongan berpendapatan pertengahan," ujarnya.

Bagaimanapun, lokasi pemasaran coklat tersebut terhad di lokasi pelancong seperti di pintu masuk utama negara seperti di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Sepang, Langkawi, Kuching, Pulau Pinang, Kota Kinabalu dan Genting Highlands.