Justin boleh menyanyi - Demoura

SEHARI sebelum konsert jelajah dunia Justin Bieber di Kuala Lumpur, berlangsung di Stadium Merdeka, Kosmo! berpeluang menemu bual salah seorang penari yang mengiringi persembahan Bieber pada konsertnya itu.

Nick Demoura, 18, merupakan penari hip hop profesional kelahiran Boston, Massachusetts, Amerika Syarikat dan kini menetap di Los Angeles, California.

Dia berpengalaman terbabit dalam pelbagai projek persembahan tarian seperti Monsters of Hip Hop, Road Trip dan pelbagai muzik video untuk saluran Disney dan Nickelodeon.

Demoura yang menimba pengalaman dengan nama-nama tersohor dalam bidang tarian seperti Kevin Maher dan Tabita & Napoleon pernah menjadi pembantu koreografer untuk konsert kumpulan New Kids on the Block pada tahun 2008, konsert penyanyi Jojo (2007), program tribute Janet Jackson di saluran MTV, America' s Best Dance dan persembahan Bleeding Love dalam program realiti tarian popular di TV, So You Think You Can Dance.

Demoura juga pernah muncul dalam beberapa buah filem termasuk Prom Night, Dance Flick dan Step Up 3D.

Dia kini menjadi tenaga pengajar di studio tarian milik penari legenda Debbie Reynolds, Millennium Dance Complex di Los Angeles,

Selain ketika ini menyertai konsert jelajah dunia Justin Bieber, terkini, Demoura juga telah menjadi koreografer untuk pusat permainan video tarian Xbox.

Berikut sedutan temu bual dengan Demoura sempena Hip Hop Dance Workshop Showdown Tour Dance with Nick Demoura yang turut diselanggara oleh 8TV yang berlangsung di Celebrity Fitness, Lot 10 Kuala Lumpur pada Rabu, 20 April lepas.

Bilakah anda mula-mula mengetahui bahawa anda berbakat dan mempunyai minat yang mendalam terhadap tarian?

Saya fikir ia bermula sejak saya masih kanak-kanak lagi kerana saya sering menonton persembahan idola saya, Michael Jackson. Ketika zaman kanak-kanak, saya biasa menari pada majlis-majlis keluarga dan perkahwinan, Kemudian pada usia 15 tahun, saya pergi ke New York bersama rakan saya untuk menimba ilmu di kelas tarian dan ketika itulah saya tahu apa yang saya mahu lakukan sebagai karier di masa depan.

Bagaimana dengan sokongan keluarga?

Ibu saya memang gemar menari, namun bapa saya pula mahu saya bekerja dengan syarikatnya dan dia sangat kecewa pada mulanya apabila mendapat tahu saya ingin menjadikan tarian sebagai karier saya, tetapi kini tidak lagi. Saya terharu apabila bapa datang menonton persembahan saya di Boston buat pertama kalinya.

Siapakah pengaruh terbesar anda dalam bidang tarian?

Ramai sebenarnya tetapi salah seorang daripada mereka sudah tentulah Michael Jackson. Saya mempunyai ramai rakan-rakan yang merupakan antara penari terbaik di dunia seperti Bob Fosse. Saya banyak belajar daripada mereka.

Apakah pandangan kurang tepat terhadap golongan penari?

Pada setiap masa, para penari memakai kostum yang aneh dan penari hip hop seperti saya pula ada yang sangka dari golongan gangster. Ada pula yang fikir, menari bukan suatu pekerjaan, tetapi realitinya sesetengah daripada kami memperoleh wang yang lebih banyak berbanding mereka yang mempunyai pekerjaan tetap di pejabat.

Bagaimana anda melihat diri anda sebagai seorang penari?

Saya memperoleh kemahiran tarian saya dari jalanan. Saya sentiasa mahu menjadi unik dan asli. Saya pernah mengunci dirinya setiap hari dalam studio selama berjam-jam untuk melihat apa yang tubuh saya mampu lakukan. Saya sentiasa mahu belajar benda baharu dan pada hari saya tidak bekerja pun, saya akan menjadi pengajar tarian.

Apa nasihat anda kepada bakal-bakal penari di luar sana?

Lakukan ia (tarian) kerana anda mencintainya. Jika anda fikir anda mahu melakukannya, anda perlu melakukannya.

Di mana anda dalam tempoh lima tahun dari sekarang ini?

Saya sudah menjadi pengarah ketika itu. Kenyataannya saya sudah menghasilkan banyak filem pendek dalam YouTube. Saya mahu menjadi pengarah tidak kiralah untuk filem, video muzik dan apa sahaja atas nama kreativiti. Malah, saya juga berminat dengan pengurusan props, khususnya pencahayaan untuk konsert, terutama selepas saya mencecah usia 40 tahun dan tidak lagi segagah sekarang ini untuk menari di lantai tarian.

Jika anda bukan penari, apakah pekerjaan anda?

Ketika saya kanak-kanak saya juga pernah bercita-cita menjadi juruterbang tentera udara.

Bagaimana pengalaman bekerjasama dengan Justin Bieber?

Justin seorang yang cepat belajar. Dia sangat fokus. Saya suka bekerjasama dengan Justin kerana dia seorang sangat berbakat. Bila dia bermain keyboard, dia sememangnya berkebolehan bermain keyboard, dan apabila dia memetik gitar, dia sememangnya boleh bermain gitar.

Justin tidak seperti sesetengah penyanyi yang tidak berkebolehan bermain alat muzik, malah ada yang sesetengahnya yang tidak boleh saya sebut namanya langsung tidak boleh menyanyi.