Sedia pikul tanggungjawab
DALAM tempoh 24 jam, figura yang terkenal dengan lagu Bagaikan Bidadari, Tomok atau nama sebenarnya, Shah Indrawan Ismail, 27, bakal melangsungkan perkahwinannya bersama wanita pilihan hidup, Siti Rahayu Abas.

Baginya, itulah saat yang paling ditunggu-tunggu setelah lebih lapan tahun menjalin hubungan cinta bersama pramugari syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) itu.

“Alhamdulillah semua persiapan berada di landasan yang betul dan harap-harap semua berjalan dengan lancar,” tuturnya tatkala ditebak persiapan terkini menjelang majlis perkahwinannya esok.

Belum merancang lokasi dan tarikh bulan madunya yang barangkali dipilih selepas Hari Raya Aidilfitri, Tomok sudah sedia menggalas tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga.

“Tugas ketua keluarga sangat besar, InsyaAllah jika kita jujur dan ikhlas dalam setiap kerja yang kita lakukan maka akan ada rezeki daripada Allah.

“Kerjaya saya sebagai anak seni masih menjadi landasan walaupun selepas saya berkahwin namun sekiranya ada tawaran lain yang dirasakan mampu dibuat, tidak salah untuk saya mencuba nasib,” bicara anak kelahiran Kuala Lumpur itu.

Cintaku di Indonesia

Biarpun sibuk merencanakan yang terbaik untuk menjadi raja sehari, ada agenda lain yang bermain-main di benak minda Tomok terutama kecintaannya kepada peminat di Indonesia.

Tidak mengambil masa yang lama untuk mencuri hati peminatnya di Indonesia, sebuah lagu didedikasikan khas sendiri oleh Tomok.

Lagu berjudul Cintaku Di Indonesia yang dipetik daripada album sulungnya, TOMOK OIAM3, menumpahkan sepenuhnya jiwa dan perasaan terhadap sokongan tak berbelah bahagi peminatnya di negara jiran itu.

“Sebenarnya kumpulan New Boyz mempunyai peminat yang ramai di Indonesia dan dengan adanya lagu ini yang ditujukan khas buat peminat di sana, diharapkan lebih banyak potensi dan peluang untuk saya dan New Boyz bertapak kukuh di sana,” ujar vokalis kumpulan New Boyz itu.

Diari Kampus Biru

Metafora lagu Cintaku Di Indonesia yang membuktikan penghargaan kepada peminatnya di negara garuda itu kini juga dipilih menjadi runut bunyi sebuah telefilem lakonan Tomok sendiri yang bakal memulakan penggambaran bermula pertengahan bulan Julai nanti.

Telefilem yang diberi judul Diari Kampus Biru diterbitkan sepenuhnya oleh Universiti Utara Malaysia (UUM) hasil ilham Naib Canselor UUM, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak menerusi Uniutama Management Holding Sdn. Bhd. iaitu syarikat milik penuh UUM sendiri.

Mendapat suntikan pengarah Murali Abdullah dan penulis skrip Nassarudin Abdul [email protected] Ramli, telefilem berdurasi 90 minit itu juga akan menjalankan sesi penggambaran di Bandung, Sumatera Utara Indonesia.

Diari Kampus Biru merupakan sebuah sinetron ringkas hubungan percintaan antara pelajar di sebuah universiti di Malaysia dan Indonesia yang berdepan dengan pelbagai konflik antara penerimaan keluarga, penolakan atmosfera masyarakat dan paradoks cinta benci-sayang merentasi dua negara.

Bercerita mengenai watak Tomok selaku penyandang watak utama, Zakhrul, mainan emosi, perasaan dan jiwa perlu dizahirkan dari dalam dirinya.

“Watak Zakhrul merupakan cabaran yang berat bagi saya kerana ada beberapa babak yang perlukan saya menangis.

“Tapi, InsyaAllah dengan bimbingan daripada pengarah, krew produksi dan pelakon-pelakon lamai seperti Wan Maimunah dan Wan Nor Azlin, saya harap dapat memberikan hasil yang terbaik,” katanya.

Selain itu, Tomok juga dikehendaki ‘bercinta’ dengan heroin utama telefilem itu, Fita Angela yang membawakan watak Aisha.

“Ya, saya perlu bercinta dengan Aisha, iaitu seorang pelajar dari Indonesia yang datang ke Malaysia untuk belajar,” akui Tomok ketika ditemui selepas sidang akhbar menandatangani persetujuan dan persefahaman antara pelakon Diari Kampus Biru baru-baru ini.


CINTA lapan tahun antara Tomok dan Ayu kini akan bersatu dalam ikatan suci perkahwinan esok.


Telefilem yang bakal disiarkan di saluran tempatan itu juga akan menjalankan penggambaran di sekitar negeri Kedah dan beberapa tempat di daerah Bandung, Indonesia.

Kolaborasi Tomok dan UUM hakikatnya bukan baru pertama kali terjalin. Sebelum ini Tomok juga pernah ke Palembang, Indonesia untuk sesi promosi UUM kepada penuntut di sana.

“Sebelum ini saya pernah ke Palembang untuk mempromosikan kampus UUM, selain membuat persembahan serta temu bual TV dan radio di sana pada tahun lalu, dalam masa yang sama saya sempat mempromosikan lagu-lagu saya,” katanya yang optimis dengan prospeknya dalam bidang lakonan.

Mantera

Sejak mula berjinak-jinak dalam bidang lakonan bermula dengan filem pertamanya pada tahun 2004, Makar, mutu lakonan Tomok semakin bersinar sekali gus disunting untuk menggalas watak utama dalam filem Mantera.

Sementara itu, Tomok turut menyatakan keterujaannya melihat hasil lakonannya dalam filem sains aksi, Mantera yang kini baru selesai proses dubbing.

“Tugas sebagai pelakon dalam filem itu sudah selesai dan kini hanya menunggu hasil akhirnya.

“Saya tak berani untuk maklumkan bila filem itu akan masuk panggung, tapi harapan saya agar kesabaran menunggu berbaloi dengan kesan khas dan yakin dengan kualiti filem ini,” katanya.

Selain itu, Tomok juga turut terlibat dalam pembikinan telemovie Cer Citer Cinta bersama Shahir AF7 dan pelakon jelita Rozita Che Wan, yang sedang disiarkan di Astro Prima bermula 23 Jun lalu.

“Saya memainkan peranan sebagai budak kolej yang mengikuti sebuah perkhemahan sempena cuti semester dalam telemovie ini.

“Selain itu, saya juga perlu bercakap dalam dialek Kedah yang saya rasa merupakan latihan terbaik untuk lakonan saya,” cerita Tomok lebih lanjut.