Medan uji bakat mengandam


ROSMAN bangga menjadi lelaki yang memiliki bakat andaman.


SUATU ketika dahulu, kerjaya mengandam cukup sinonim dengan kaum Hawa. Namun, label mak andam itu tidak lagi sesuai diguna pakai apabila bidang itu didominasi oleh lelaki.

Hari ini, kerjaya mengandam semakin mendapat tempat di hati masyarakat. Bukan sahaja kerana bayarannya yang lumayan, malah ia turut membuka peluang bekerjasama dengan individu-individu ternama.

Sehubungan itu, Butik One Touch Wedding Beauty, Banting menganjurkan pertandingan andaman di Gold Coast Morib Resort baru-baru ini. Dengan tema Ratu Sehari, pertandingan tersebut mengetengahkan bakat-bakat andaman yang diperoleh jurusolek-jurusolek tempatan di sekitar Banting dan Klang.

Profil sendiri

Menyedari peluang buat jurusolek tempatan agak terpencil, inisiatif butik tersebut diharapkan dapat membantu mereka menerima tempahan andaman yang lebih banyak pada masa akan datang.

Pemilik serta pengasas butik tersebut, Shahrizah Azrin Shahrin, 32, memberitahu, jurusolek-jurusolek yang mendapat tempat dalam pertandingan tersebut secara automatik akan memiliki profil sendiri dalam katalog butik tersebut.

“Selaku butik yang fokus kepada majlis perkahwinan, pakej yang kami sediakan merangkumi semua aspek. Begitu juga dengan khidmat tukang andam, menerusi pertandingan ini kita dapat membantu mereka mendapatkan pelanggan dengan lebih mudah.


SHUHADA mendapat inspirasi sehari sebelum pertandingan.


“Apabila ada pelanggan yang berminat dengan hasil kerja mereka, kita akan memanggil mereka untuk memenuhi permintaan pelanggan,” jelasnya yang telah berkecimpung lebih lima tahun dalam dunia andaman.

Pada pertandingan hari itu, seramai sembilan peserta dari Banting dan Klang, Selangor mengambil bahagian. Setiap daripada mereka perlu menyiapkan solekan dalam masa satu jam setengah.

Penilaian yang dibuat oleh empat juri terdiri daripada jurusolek-jurusolek profesional yang memberi pemarkahan berdasarkan enam kriteria.

Pemarkahan diberi mengikut teknik solekan, kreativiti, kekemasan, peragaan, baju dan masa yang digunakan menyiapkan tugasan.

Peserta dari Klang, Norshuhada Abd. Hamid, 30, muncul juara pada malam itu apabila seri solekan pengantin yang diaplikasikan pada wajah modelnya menggamit hati juri dan penonton yang hadir pada malam itu.

Pengalaman enam tahun sebagai jurusolek bebas membuatkan Shuhada tampil rileks dan santai sepanjang pertandingan itu berlangsung.

“Saya mendapat inspirasi sehari sebelum pertandingan kerana saya mengetahui tentang pertandingan ini agak lewat. Tetapi berkat usaha dan minat yang mendalam terhadap bidang andaman, saya cuba hasilkan yang terbaik dan Alhamdulillah ia membuahkan hasil,” ujarnya yang kini telah setahun menjadi pengusaha butik pengantin.

Selain solekan kemas, perhiasan tradisional yang digunakan Shuhada juga dikatakan menjadi tarikan juri buat dirinya memenangi pertandingan malam itu.

Harapan ibu tunggal itu agar kemenangan yang diperoleh itu dapat membuka ruang lebih luas bagi dirinya mengembangkan sayapnya ke ibu kota pula.

Serlahkan bakat


BIDANG andaman kini mampu memberi pendapatan lumayan.


Sementara itu, satu-satunya peserta lelaki pada malam itu, Rosman Abd. Rahman, 46, menyifatkan pertandingan tersebut sebagai satu medan buat dirinya menyerlahkan bakat andamannya kepada masyarakat khususnya penduduk Banting.

“Sebelum terjun ke dalam bidang andaman, saya telah membuka salun di Petaling Jaya dan masih beroperasi masuk tahun kelapan.

“Kemudian saya mula berjinak-jinak dengan dunia andaman lima tahun yang lalu dan dalam tempoh itu saya telah banyak menyolek artis-artis ternama tanah air,” jelasnya yang kini menetap di Kampung Permatang Pasir, Banting.

Pada awalnya ramai yang menjangka Rosman akan memenangi pertandingan tersebut berikutan pakaian dan aksesori yang digunakan agak menyerlah berbanding peserta lain.

Walaupun hanya memenangi tempat ketiga, bapa kepada seorang anak itu tetap berpuas hati dan menjadikan pertandingan tersebut sebagai pengalaman berharga.

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan khidmat tukang andam serta perkhidmatan lain yang disediakan butik One Touch Wedding Beauty bolehlah menghubungi talian 012-258 3776.