Marzuki tekad rantai Hairuddin


MARZUKI (tengah) memikul tanggungjawab besar bagi mengekang kemaraan penggempur Negeri Sembilan pada aksi final Piala Malaysia 2011 di Stadium Shah Alam malam ini.


DILABEL sebagai 'kereta kebal' Terengganu, Marzuki Yusof jelas memikul tugas sukar pada aksi final Piala Malaysia malam ini dalam misi menge- kang setiap asakan jentera serangan Terengganu.

Tanpa mahu memperlekehkan kemampuan pihak lawan, kapten Terengganu itu juga tekad merantai setiap pergerakan rakan senegerinya, Hairuddin Omar yang di- akui memiliki kelebihan luar biasa khususnya menerusi tandukan.

Jelas Marzuki, kehadiran Hairuddin dalam pasukan Negeri Sembilan dianggap 'duri dalam daging' bagi sku- ad Penyu memandangkan penyerang bertubuh sasa kela- hiran Setiu itu pernah beraksi bersamanya dalam pasu- kan Terengganu.

"Dia (Hairuddin) adalah pemain serba boleh dan seorang penyerang yang memiliki pengalaman luas beraksi pada perlawanan akhir Piala Malaysia. Dia juga sangat pantas mencuri peluang, terutamanya menerusi tandukan," jelas Marzuki.

Justeru kata tonggak pertahanan itu, setiap pergerakan Hairuddin perlu diawasi dengan bijak dan tidak sese- kali memberi peluang kepadanya berada dalam kawasan kotak penalti.

Paling penting jelasnya, rakan-rakan sepasukannya perlu mengelak daripada membiarkan pemain pasukan lawan melakukan hantaran- hantaran silang yang mampu memberi kelebihan kepada Hairuddin melakukan tandukan.

"Semua pemain dalam pasukan Negeri Sembilan berbahaya tetapi saya melihat Hairuddin sebagai ancaman utama kami.

"Dia mungkin tahu serba sedikit mengenai corak permainan Terengganu dan sebab itu kami perlu mengawa- sinya sepanjang 90 minit permainan," katanya.

Hairuddin yang pernah bersama-sama Marzuki menjulang Terengganu muncul juara Piala Malaysia 2001, kini dilihat berada pada prestasi terbaik dan menjadi nadi kepada kejayaan Negeri Sembilan mara ke final buat kali ketiga berturut-turut.

Dia turut menyumbat dua gol menerusi tandukan ketika membenam bekas pasukannya, T-Team pada aksi sepa- ruh akhir pertama di Kuala Terengganu minggu lalu.

"Apa yang perlu adalah kerjasama daripada semua pemain. Kami perlu bertahan dan menyerang sebagai sebuah pasukan.

"Lagipun, inilah peluang terbaik kami untuk membawa Piala Malaysia selepas kejayaan menjuarai Piala FA, Jun lalu," jelas Marzuki.