Awas 'tandukan bersiri' Hairuddin

JIKA ditanya siapakah yang mampu mencuri tumpuan di tengah padang pada aksi final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam ini, sudah tentu jawapannya ialah penyerang veteran Negeri Sembi- lan, Hairuddin Omar (gambar).

Dalam misi peribadi menjulang Piala Malaysia buat kali keempat dalam kariernya, keupayaan Hairuddin, 32, menjaringkan gol dalam dua pentas final ber- turut-turut, bersama dua pasukan berbeza sebelum ini pastinya sukar ditandi- ngi mana-mana pemain lain.

Pada edisi 2009, Hairuddin yang dipin- jamkan ke Negeri Sembilan lantaran ke- labnya ketika itu, T-Team tidak layak beraksi dalam kempen Piala Malaysia, berjaya menjaringkan gol menerusi tandukan menarik, sekali gus mengecewakan Kelantan 3-1 di pentas final.

Ketika menyarung jersi Kelantan musim lalu pula, Hairuddin yang dikenali dengan gelaran 'Hai-O' tiba-tiba bertukar watak menjadi 'api dalam sekam' buat Negeri Sembilan apabila tandukannya berjaya menyamakan kedudukan buat The Red Warriors sebelum jaguh Pantai Timur itu menang 2-1.

'Tandukan bersiri' Hairud- din juga dilihat masih belum kehilangan bisanya musim ini apabila dia berjaya menanduk masuk tiga lagi gol bagi membantu Negeri Sembi- lan mara ke final ketika menentang T-Team dan Felda United dalam aksi suku akhir dan sepa- ruh akhir sebelum ini.

Malah, mungkin ada juga pemi- nat yang sudah lupa mengenai pe- ranan Hairuddin yang turut membawa watak penting bersama Rosdi Talib dan Sapian Wahid ketika Terengganu bangkit menewaskan Perak 2-1 pada final edisi 2001 walaupun dia tidak menjaringkan gol pada perlawanan itu.

Malam ini, tibalah peluang bagi anak kelahiran Setiu, Terengganu itu un- tuk mengecewakan negeri kelahirannya sendiri dan Hairuddin sendiri mengakui, ia adalah satu detik yang isti- mewa jika berjaya menjaringkan gol.

"Sudah tentu ia menjadi malam yang cukup indah jika berjaya menjaringkan gol dalam tiga pentas final berturut- turut. Tambahan pula berdepan Terengganu, tanduk boleh, pakai kaki pun tak kisah, asalkan gol.

"Tetapi saya tidak terlalu memikirkan sangat nak jaringkan gol. Bagi saya, dapat membawa balik semula Piala Malaysia pulang ke Seremban sudah cukup baik," jelas Hairuddin.

Pada masa sama, Hairuddin yang telah menjaringkan tujuh gol sepanjang edisi Piala Malaysia kali ini, menyedari ia bu- kan satu tugas yang mudah bagi menem- busi kekebalan benteng Terengganu yang diketuai oleh Marzuki Yusof.

"Jika pergerakan saya dirantai pun tak kisah, ia satu cabaran untuk saya berusaha lebih keras, selain boleh memberi lebih ruang kepada rakan sepasukan lain seperti Shahurain (Abu Samah) dan S. Kunanlan untuk menjaringkan gol," katanya.