Tiga budaya pengaruhi seni bina


PADA tahun 1999, Jabatan Muzium dan Antikuiti telah mengiktiraf masjid ini sebagai salah satu bangunan bersejarah di Melaka.


MELAKA sememangnya terkenal sebagai negeri yang kaya dengan pelbagai warisan peninggalan sejarah dengan sebahagian besarnya kekal terpelihara sehingga kini.

Sejak ditemui oleh Parameswara atau Sultan Iskandar Shah pada kurun ke-14, Melaka telah menjadi pusat perdagangan utama yang menjadi tumpuan pedagang-pedagang dari seluruh dunia.

Pada masa yang sama, syiar Islam turut berkembang di Melaka. Banyak masjid telah dibina sekali gus menjadikannya sebagai pusat penyebaran dan perkembangan Islam yang terulung di gugusan Nusatara.

Hari ini, puluhan masjid berkenaan terus kekal dan menjadi monumen dan warisan sejarah yang tidak ternilai harganya. Kewujudannya kini turut menjadi tarikan pelancong dari dalam dan luar negara.

Salah satu daripadanya ialah di Masjid Kampung Kling yang yang terletak di Jalan Tukang Emas atau lebih dikenali sebagai Jalan Harmoni di sini.

Menurut sejarah, masjid itu dibina oleh pedagang-pedagang India Muslim semasa era pemerintahan Belanda pada tahun 1748.

Diceritakan juga, tapak masjid itu merupakan tapak asal bagi para pedagang berkenaan menunaikan solat sejurus tiba di Melaka sekitar kurun ke-14 dan ke-15 dahulu.

Pada asalnya, masjid itu dibina menggunakan kayu. Ia kemudiannya telah diruntuhkan dan digantikan semula dengan bahan binaan daripada batu-bata pada tahun 1872.

Ubah suai

Kerja-kerja pengubahsuaian bumbungnya turut dilakukan pada tahun 1908 dan binaan itu terus kekal seperti yang dilihat pada hari ini.

Masjid Kampung Kling direka bentuk mengikut seni bina masjid-masjid di kepulauan Sumatera, Indonesia yang banyak dipengaruhi dengan seni bina Hindu. Namun demikian, terdapat juga pengaruh budaya Cina pada bentuk menaranya yang seakan-akan struktur pagoda yang bertingkat-tingkat.

Reka bentuk itu sememangnya sinonim pada menara beberapa masjid lain di Melaka seperti Masjid Kampung Hulu dan Masjid Tengkera. Ia secara khusus membuktikan perkembangan teknologi pembinaan di Melaka ketika itu.


PADA setiap sudut di ruang dalaman masjid, terdapat banyak perincian yang mengangkat keindahan elemen seni bina.


Melangkah ke ruang dalamnya, pengunjung pasti kagum melihat elemen ketiga-tiga budaya iaitu Hindu, Cina dan Melayu digarap pada hiasan dalamannya.

Jubin seramik China yang diimport menghiasi bumbung, lantai dan dinding masjid. Pada masa yang sama, motif pada pintu, tingkap dan mimbar pula lebih bercirikan ukiran Melayu tradisional.

Kehadiran tiang-tiang utama dengan gerbang simetri di dalam dewan solat memisahkan ruang mimbar dan ruang solat.

Sementara itu, bahagian bumbungnya direka khas untuk membolehkan pengudaraan dan pencahayaan semula jadi dan sesuai bagi iklim lembap dan hujan seperti di Malaysia.

Menara konkrit masjid ini terletak berasingan daripada bangunan utama di sebelah barat manakala tempat berwuduk terletak di sayap selatan.

Tembok tinggi

Tiang yang menyokong bumbung kolah di masjid ini terdiri daripada besi padat dengan motif ukiran Arab manakala di tengah-tengahnya terdapat pancuran air yang dihias indah.

Pada tahun 1868, kawasan masjid itu dipagari tembok batu tinggi bagi melindunginya daripada dicerobohi dan pada yang sama menutup pandangan jalan di luarnya yang sibuk.

Keunikan masjid itu bukan sahaja terletak pada reka bentuk dan binaannya, malah kedudukannya yang terletak berdekatan dengan Kuil Hindu Sri Payyatha Viyanagar Moorthi dan Tokong Cheng Moon. Kedudukan rumah-rumah ibadat berlainan kepercayaan yang berdekatan antara satu sama lain itu secara tidak langsung melambangkan keharmonian masyarakat majmuk di situ sejak zaman-berzaman.

Pada tahun 1999, Jabatan Muzium dan Antikuiti telah menjalankan kerja-kerja pemuliharaan dan mengiktirafnya sebagai salah satu bangunan bersejarah di Melaka.

Hari ini, Masjid Kampung Kling masih teguh berdiri megah dan ia juga dibuka kepada pengunjung yang bukan beragama Islam.

Mereka boleh berada di ruang tertentu dalam kawasan masjid itu untuk mendalami falsafah di sebalik seni bina dan fungsinya. Untuk tujuan itu, pakaian jubah khas disediakan untuk dipakai agar tampil sopan.