Pengorbanan Nurul buat suamiPADA saat Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd. Zin membuat pengumuman menamatkan khidmat bersama stesen televisyen TV3, lebih tepat sebagai kakitangan syarikat Media Prima kurang dua minggu lalu, banyak pihak yang terkejut.

Ramai yang beranggapan Nurul meletakkan jawatan kerana tertekan akibat digesa memohon maaf atas keterlanjuran penggunaan perkataan 'daif' dalam skrip laporan lintas langsung sewaktu Perarakan Hari Kemerdekaan ke-55 pada awal September lalu.

Muncul juga versi konon dia bakal berhijrah ke stesen televisyen lain kerana diberi imbuhan lebih lumayan, selain ada perkara berbangkit yang kurang disenangi Nurul sepanjang enam tahun sembilan bulan berkhidmat sebagai wartawan penyiaran untuk kebanyakan produk majalah stesen TV3.

Ironinya, tiada satu pun spekulasi yang bertebaran itu sahih. Hanya tuan punya badan yang cukup sinonim sebagai pengendali program Majalah 3 sejak empat tahun lalu itu ada jawapan mengapa keputusan tersebut diambil.

Dalam kebanyakan laporan sebelum ini, seperti mana yang ditegaskan Nurul, dia berhenti bukan kerana tekanan.

"Dikritik merupakan perkara biasa yang harus dilalui oleh mana-mana pelapor, dan ia tidak memberi tekanan kepada saya sehingga perlu membuat keputusan drastik untuk berhenti.

"Saya juga tidak pernah atau sedang ditawarkan untuk berhijrah dengan stesen televisyen lain. Ia juga tiada kena-mengena dengan soal bayaran," ujarnya petah saat ditemui dalam satu sesi fotografi baru-baru ini.

Wanita berusia 28 tahun itu kemudian menjelaskan, keputusan untuk meninggalkan lapangan kewartawanan secara rasmi telah dibuat sehari selepas dia memakai tudung, iaitu pada tarikh 21 Ramadan yang lalu. Dia kemudian menghantar surat peletakan jawatan dengan notis sebulan sebelum tamat perkhidmatan pada awal September lalu.

"Sehari selepas memakai tudung, saya nekad untuk berhenti secara rasmi dan hanya meneruskan karier secara sambilan. Selain ia merupakan satu pengorbanan buat suami, Raja Amir Raja Azwa, saya sendiri dengan rela hati mahu memberi fokus terhadap rumah tangga. Itu sebenarnya faktor yang membuat saya berhenti," jelasnya tanpa selindung.

Tambah Nurul, selepas lebih enam bulan bernikah, dia dan suami berasa bagai ada yang tidak kena dengan kehidupan mereka. Ini kerana kesibukan mereka berdua tidak memberi ruang untuk dia dan suami menikmati kehidupan normal sebagai suami isteri.

"Jadi kami duduk berbincang. Sesuatu harus dikorbankan dan saya memilih untuk berbuat demikian. Selepas setahun lebih berkahwin, saya rasa ini adalah masa yang tepat untuk saya berhenti.

SELEPAS meletakkan jawatan di TV3, Nurul Syuhada tidak menolak sekiranya ada tawaran untuk mengembangkan kariernya dengan stesen televisyen lain.


"Sementelah saya juga berasa masih muda dan mahu membuat perkara lain seperti melanjutkan pelajaran," tambah Nurul lagi.

Mengaku rasa cinta terhadap bidang penyiaran masih ada, Nurul merasakan membuat keputusan untuk melepaskan jawatan sebagai wartawan penyiaran bukan sesuatu yang mudah, namun dia harus berani untuk keluar daripada kepompong kehidupan sebelum memegang status isteri.

Bukan dikongkong suami, sebaliknya kata Nurul, dia memerlukan ruang untuk diri sendiri berehat daripada kesibukan yang telah meragut banyak masa senggangnya.

Jelas Nurul lagi, sebelum berumah tangga, dia tidak pernah berasa lelah untuk sentiasa sibuk di lokasi, malah amat mencintai dunia kewartawanan. Enam tahun sembilan bulan bergelar wartawan penyiaran adalah perkara paling hebat yang pernah berlaku dalam hidupnya. Dia mengakui dunia kewartawanan telah mengajar 1,001 perkara tentang kehidupan selain memberi banyak pengalaman yang tidak mungkin diperoleh dalam pekerjaan lain.

Jika ramai khalayak melihat aura dan pesona dirinya di kaca televisyen, namun realitinya, sebelum didandan lawa dan siap sebagai produk untuk dipertontonkan, Nurul sebenarnya melakukan segala perkara asas seperti - bermula daripada mencari bahan, mengatur temu janji, membuat skrip dan semua kerja belakang tabir.

"Ia memenatkan, namun hal itu akan selalu membuat saya rindu tentang dunia kewartawanan kerana saya tak pernah menganggap diri sebagai seorang personaliti televisyen. Saya merupakan seorang wartawan penyiaran, dan itu juga jawatan yang tertulis dalam kontrak kerja saya," katanya berseloroh.

Ditanya bagaimana kehidupannya selepas berhenti kerja, sambil ketawa si manis berlesung pipit ini memberitahu, dia belum terasa bahang kebosanan lagi. Ini kerana Nurul berasa masih baru berhenti kerja dan sedang sibuk menguruskan keperluan ibu bapanya yang bakal menunaikan haji.

Kini, Nurul hanya mengendalikan program Malaysia Hari Ini (MHI) pada setiap hari Khamis dan Jumaat. Sengaja dia memilih MHI berbanding Majalah 3 kerana program tersebut (Majalah 3) menuntut komitmen yang besar berbanding MHI yang hanya memerlukan dia berada di set dua kali seminggu dan untuk tempoh waktu yang tidak panjang.

Ditebak adakah stesen televisyen lain telah menawarkan pekerjaan kepadanya, pantas dia menggeleng, dan sekali gus memberitahu: "Belum, mungkin sebab muka saya ini terlalu sinonim dengan TV3. Tapi jika ada yang berminat, saya tidak menolak, hanya ia bukan dalam masa terdekat. Buat masa ini, saya masih selesa bersama TV3 dan mahu menjalani rutin hidup normal yang baru bermula."

Sementara menjawab persoalan tentang program bagaimana yang diimpikannya jika diberi peluang pada masa hadapan, Nurul tidak mengambil masa yang lama untuk berkongsi keinginannya.

Katanya: "Kalau ada peluang, saya teringin punya program masakan dan bual bicara seperti program Rachel Ray. Saya memang bukan pakar masakan seperti peserta program masakan Masterchef, tapi saya begitu tertarik untuk punya program masakan kerana berpendapat memasak perlu ada seni dan sains memasak. Dalam masa yang sama, jika mengikut format seperti Rachel Ray, ada bual bicara tentang isu semasa. Hal ini yang membuat saya berangan punya program seperti ini."Kisah peribadi

Selepas setahun lebih memegang status isteri, ujar Nurul, hal yang paling membahagiakannya apabila dia tidak lagi perlu berhadapan dengan persoalan tentang kisah peribadinya. Faham benar bahawa sebagai orang terkenal kisah peribadi antara yang paling ingin digali banyak orang, namun ada kala, kata Nurul, dia lelah melayan hal seumpama itu, terutama yang memberi impak kepada keluarga.

"Saya kira beberapa tahun sebelum berkahwin merupakan antara tahun paling sukar untuk saya apabila kisah cinta saya terus digali. Berbeza selepas berkahwin, saya rasa sangat selesa apabila semua hal peribadi tidak lagi dipersoalkan.

"Saya juga punya suami untuk melindungi dan membimbing saya. Malah, saya suka apabila orang lebih menghormati saya sebagai seorang wanita yang memegang status isteri dengan memanggil saya puan," katanya sambil tersenyum manis.

Kini selepas punya banyak masa untuk diluang sebagai seorang isteri, dia berasa teruja memasak untuk suami selain melayan kehidupan harian mereka dengan sempurna