MB didesak selesaikan masalah


PENDUDUK mengadakan demonstrasi mendesak Abdul Khalid menyelesaikan masalah rekahan dan mendapan tanah di Pangsapuri Indahria di Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Kira-kira 1,000 penghuni Pangsapuri Indahria di Batu Tiga di sini yang semakin terdesak ekoran rekahan dan mendapan tanah di kawasan letak kereta kediaman itu meminta Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyelesaikan masalah tersebut.

Semalam, penduduk dan Badan Pengurusan Bersama (JMB) pangsapuri berkenaan telah menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di sini.

Pengerusi JMB pangsapuri itu, Ariffuniza Koraini berkata, rekahan tanah di tempat letak kereta itu pernah berlaku pada tahun 2009 serta 2010 dan ia telah dibaik pulih oleh pihak pemaju.

Bagaimanapun, katanya, kejadian sama berulang setahun kemudian malah lebih teruk apabila berlaku pula masalah mendapan tanah di kawasan pejalan kaki.

“Masalah itu telah disuarakan kepada Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan pemaju sejak Mei tahun lepas dan beberapa siri perbincangan dijalankan namun tiada tindakan berkesan yang diambil,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Pangsapuri Indahria setinggi 15 tingkat itu mempunyai 240 unit rumah berharga kira-kira RM170,000 seunit yang memiliki tiga bilik tidur.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.