Nisei Week LA


JENTERA Chevrolet ini telah menerima proses ubah suai yang ekstensif.


SEBENARNYA sudah lama saya ingin menulis mengenai perkara ini. Di sebuah daerah kecil di Los Angeles (LA), Amerikat Syarikat (AS) ada satu tempat yang dikenali sebagai Little Tokyo.

Di sana, wujud satu sambutan tahunan yang diberi nama Nisei Week. Sebenarnya, Nisei Week adalah perayaan yang disambut secara turun temurun di sana oleh masyarakat Jepun-Amerika dengan pelbagai aktiviti budaya.

Nisei bermaksud generasi kedua, merujuk kepada generasi kedua Jepun yang lahir di AS. Sementara Isei pula merupakan generasi pertama yang telah menyambut perayaan sama sejak tahun 1934 lagi. Jangan salah sangka pula, maksud saya perayaan budaya, bukannya kereta.

Walaupun namanya Nisei Week, namun acara tersebut tidak lagi hanya tertumpu kepada aspek kebudayaan sahaja. Ada satu acara yang perlu anda tahu iaitu Nisei Showoff.


BARISAN kereta muscle Amerika yang memeriahkan pameran Nisei Showoff setiap tahun.


Nisei Showoff

Nisei Showoff merupakan pameran kereta yang mengumpulkan kereta jalanan terbaik di sekitar LA. Pameran ini sebenarnya bermula secara tidak sengaja apabila festival utama Nisei Week berlangsung.

Beberapa buah kelab kereta dari Selatan California yang terdiri daripada anak-anak generasi kedua Jepun berkumpul sambil lepak-lepak. Kemudian beebrapa orang individu seperti Janet Fujimoto, Duane Tomono dan Joey Lee mula memikirkan idea untuk jadikan acara pamaran kereta itu lebih teratur.

Justeru, mereka telah memilih satu kawasan parkir yang luas pada tahun 2000 untuk merasmikan pameran Nisei Week. Hingga ke hari ni, acara tersebut dijalankan secara tetap pada setiap tahun.

Pameran itu memang unik kerana pengunjung boleh masuk secara percuma. Ia bukanlah pameran yang rasmi sangat pun. Lebih kurang macam pameran Hellaflush Meeting Osaka.

Pameran yang pada awalnya terdiri daripada beberapa buah kelab kereta dan orang persendirian lama kelamaan semakin berkembang serta mendapat perhatian ramai.

Sehinggakan ia berjaya menarik syarikat-syarikat automotif utama, tuner dan bengkel-bengkel yang menghantar kereta mereka untuk dipamerkan.

Kalau anda semua ingin tahu, ada macam-macam jenis perjumpaan di AS yang memang menyeronokkan. Sebagai contoh, Honda Meeting, Toyota Fest, Eibach Meeting dan macam-macam lagi. Bagus betul kalau di Malaysia ada acara macam ini. Sudah tentu saya bawa famili boleh datang tengok kereta. Duit pun tak habis!

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, penganjur Nisei memaklumkan bahawa sambutan yang menggalakkan banyak diterima daripada kereta Honda. Jadi pada tahun ini mereka buat seksyen yang dipanggil 'Generation'.


TRAK buatan pengeluar Jepun yang klasik.


Di sini, ia dibahagikan pada kategori 'past', 'present' dan 'future'. Menarik juga idea itu kerana pengunjung boleh melihat secara dekat barisan pengeluaran dan modifikasi yang berbeza pada pelbagai generasi kereta Honda.

Trend Nisei Showoff yang pada asalnya lebih tertumpu kepada perubahan sosial kereta Jepun kepada Japan Domestic Market (JDM) telah mula berubah beberapa tahun kebelakangan ini. Istilah Hellaflush, USDM, Canibeat, Illest mula diguna pakai. Trend begini juga sudah dapat dilihat dengan jelas pada pameran-pameran automotif terbabit.

Apabila digabungkan dengan konsep 'generation' tadi, maka boleh dilihat pengaruh budaya kereta AS yang sangat kuat. Enjin berkilat-kilat, wire tuck, turbo bersih-bersih semua dan mesin K20A itu nampak macam senang sahaja hendak memperolehnya.

Nisei Showoff kini juga tidak tertakluk pada kereta Jepun saja. Kereta muscle AS yang memberi pengaruh besar pada kereta old school Jepun turun dipamerkan. Kereta-kereta klasik begini memang wajib ada sebagai penyeri.

Cuma saya harap dapat melihat lebih banyak model Datsun, Hakosuka, Fairlady dan mungkin pikap lama Jepun. Namun hakikatnya, ini AS. Susah hendak cari kereta sebegitu. Kalau Mitsubishi Evo banyaklah. Evo pergi SEMA sudahlah. Di sini orang lebih menghargai nostalgia dan sejarah.