Sam nafi bercinta dengan Fazura


SAM dan Fazura mendakwa mereka sekadar kawan biasa.


STATUS tiada kekasih atau teman wanita istimewa yang diketahui umum menjadikan anak bujang Khaty Fauziah, Shaheizy Sam, 30, antara aktor yang terjebak spekulasi cinta di lokasi.

Dia pernah disensasikan bercinta dengan Lisa Surihani ketika sama-sama terlibat dalam filem Sekali Lagi. Kemudian dengan pelakon Wawa Zainal yang sedang meningkat naik.

Sekitar hujung tahun lalu, Sam turut menjadi tumpuan apabila pelakon baharu bernama Syatila Melvin tiba-tiba membuat kenyataan sedang mengenali dan berkawan baik dengan pelakon Adnan Sempit itu.

Tamat fasa pertama tahun ini, Aktor Terbaik Anugerah Skrin menerusi filem Songlap itu sekali lagi berdepan cerita panas. Kali ini, bukan lagi dengan nama-nama baharu atau pelakon yang boleh dianggap sebagai menumpang populariti namanya.

Minggu lalu, Sensasi Bintang menerima satu panggilan telefon menceritakan perihal kisah cinta pelakon yang pernah menjulang anugerah Bintang Paling Popular itu. Sam dikhabarkan kelihatan intim dan beraksi mesra bersama seorang bintang jelita berprofil tinggi, Nur Fazura Sharifuddin. Mereka kelihatan berdua-duaan sedang menikmati sajian makanan Thailand di sebuah restoran di ibu kota.

Umum tahu Sam dan Fazura baru sahaja tamat penggambaran drama bersiri yang menyaksikan mereka pertama kali disatukan dalam naskhah berjudul Kisah Cinta. Persoalannya, adakah Kisah Cinta itu benar-benar mengheret Sam ke alam percintaan bersama Fazura, si cantik yang juga masih solo namun terkenal sebagai pelakon yang menyimpan kemas privasi kehidupan peribadinya.

Jadi benarlah dakwaan yang mengatakan anda dan Fazura ada hubungan istimewa serta sering kelihatan keluar bersama?

Dakwaan mengatakan kami ada hubungan istimewa memang tak betul, tapi memang saya dan Fazura berkawan rapat. Kami akan makan bersama sebaik sahaja habis penggambaran. Kami gembira menikmati makanan dan berbual untuk mendapatkan keserasian.

Sejak bila berkawan?

Sejak selama 50 hari kami berada di lokasi penggambaran yang sama. Kami berlakon drama Kisah Cinta. Dalam drama itu asalnya saya yang pegang watak Johan dan Fazura (Zalea) tidak kenal antara satu sama lain. Tapi kami mula rapat setelah kedua-dua orang tua kami terlibat dalam kemalangan. Sekarang penggambaran telah pun tamat, mungkin ada yang melihat kami ketika penggambaran masih berlangsung.

Sebenarnya sejauh mana hubungan anda dengan Fazura?

Rapat sebagai teman artis. Saya selesa berborak dengan Fazura. Saya kan malu-malu orangnya, jadi kami kena dapatkan keselesaan dengan cara begitu, kena selalu berbual. Bagi saya Fazura gandingan pelakon yang hebat. Setakat itu sahaja.

Betul ke begitu?

Betul, itu Fazuralah dan siapalah saya nak memikat hatinya. Tolonglah jangan buat cerita ini jadi panas. Kalau nak tahu lebih, kenalah tunggu Kisah Cinta yang tayang tidak lama lagi.

Selain Fazura, dengarnya anda mahu kembali menyanyi dan aktifkan semula MOB yang sudah 10 tahun menyepi?

Saya bukan menyanyi tapi rapping. Dulu saya memang bersama kumpulan R&B dinamakan MOB. Kami ada merakam sebuah album mini pada tahun 2002, malangnya album itu terperap begitu saja. Sekarang, saya fikir lebih baik lagu-lagu dalam album itu dilancarkan semula.

Dulu kerana minat dan sekarang setelah berjaya dalam lakonan kenapa ingin kembali ke bidang muzik, adakah bosan dengan lakonan?

Bukan begitu, saya cuma rasa sayang kalau ada karya tapi terperap begitu. Ini kira-kira projek suka-suka, tak harapkan apa-apa. Saya juga nak peminat saya tahu siapa saya sebelum ini, itu sahaja.