2 mesin ATM dipecah penjenayah


SEORANG anggota polis memeriksa kamera CCTV dalam kejadian penjenayah memecahkan dua buah ATM di bangunan Tabung Haji di Pontian semalam.


PONTIAN - Sekumpulan penjenayah bertindak memecahkan dua buah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di bangunan Tabung Haji di sini dan berjaya melarikan wang tunai RM456,000 awal pagi semalam.

Mengulas kejadian tersebut, Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Zahaliman Jamin berkata, dalam kejadian pukul 4 pagi itu, kumpulan yang dipercayai terdiri daripada empat orang itu memasuki premis berkenaan.

Katanya, mereka telah menutup televisyen litar tertutup (CCTV) sebelum bertindak memecahkan dua daripada mesin ATM yang terdapat di dalam premis berkenaan.

"Mereka turut memotong mesin ATM. Ia berdasarkan kepada kesan habuk besi yang dijumpai.

"Selain itu, penjenayah terbabit juga bertindak meletakkan sebuah lori berhampiran CCTV bagi mengelakkan identiti mereka diketahui," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Pontian di sini semalam.

Menurut Zahaliman, hasil siasatan awal polis mendapati, kumpulan penjenayah tersebut terdiri daripada empat orang atau lebih berdasarkan kepada kesan cap jari yang ditemui pihaknya.

Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, dalam satu kes berasingan yang terjadi kira-kira pukul 2 pagi semalam, Zahaliman berkata, sekumpulan penjenayah gagal melarikan wang tunai daripada sebuah mesin ATM di sebuah pejabat pos di Benut dekat sini.

Polis percaya, katanya, insiden itu membabitkan lebih daripada dua orang penjenayah yang berjaya memasuki premis berkenaan dan menyembur cat ke arah CCTV yang ada di dalam premis itu.

"Terdapat kesan terbakar pada mesin ATM berkenaan dan polis berjaya menjumpai dua kesan cap jari dipercayai milik suspek.

"Justeru, kita akan siasat sama ada kedua-dua kes berkenaan dilakukan oleh penjenayah yang sama kerana kedu-dua kes itu berlaku pada waktu dan modus operandi hampir sama," katanya.

Kes berkenaan, jelasnya disiasat mengikut Seksyen 379/5 (11) Kanun Keseksaan iaitu samun.