Peluang kenaikan pangkat penjawat awam lebih cerah

06/04/2013 10:27pm

KUALA LUMPUR - Penjawat awam yang merupakan tulang belakang pembangunan ekonomi negara mempunyai prospek lebih cerah untuk kenaikan pangkat dan pem bangunan bakat jika Barisan Nasional (BN) diberi mandat untuk membentuk kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Menurut Manifesto BN bertemakan Menepati Janji Mem bawa Harapan yang dilancarkan Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini, BN akan memperkenalkan Skim Gaji Transformatif untuk penjawat awam.

Ini termasuk menyemak semula elaun dan menyediakan pergerakan gaji khas sebanyak tiga peratus kepada mereka yang mencapai gaji maksimum jika pada waktu itu tiada semakan gaji dilakukan.

Sebelum ini, kerajaan BN telah memperkenalkan dan memperkemaskan gred skim penggajian untuk penjawat awam termasuk kenaikan gaji secara keseluruhan dan beberapa inisiatif baharu yang berjumlah RM2 bilion.

Selain itu, turut menyediakan tambahan tiga kali kenaikan gaji tahunan selepas mata gaji mencecah paras maksimum dalam jadual gaji berkuatkuasa 1 Januari lalu. - Bernama