Kampus UniKL di ladang nanas PPNJ

24/04/2013 5:28pm

MUAR - Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) akan menjadikan sebahagian daripada kawasan ladang nanas milik Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ) sebagai tapak kampus Universiti Kuala Lumpur (UniKL) tidak lama lagi.

Pengerusi Nafas, Datuk Saipolbahri Shuib berkata, pada awalnya, kampus universiti tersebut dicadang akan dibangunkan di Langkawi, tetapi atas faktor tertentu ia dipindahkan ke kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Naning di sini.

Beliau yang juga calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi DUN tersebut pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) mengumumkan cadangan tersebut pada majlis ramah mesra PPNJ dengan ahli-ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Parlimen Bakri di Kompleks Penghulu Air Hitam, Batu 18, di sini hari ini.

Hadir sama dan menyampaikan bantuan peralatan pertanian ialah Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang Malaysia, Datuk Zainal Dahlan.

Saipolbahri yakin, kehadiran kampus UniKL itu akan memberi banyak manfaat kepada penduduk setempat termasuk menyumbang kepada usaha meningkatkan taraf hidup rakyat di kawasan berkenaan

Selain dari itu katanya, usaha sedang dilakukan untuk meminta MARA menaiktaraf Pusat Giat MARA di Kampung Tengah, Air Hitam di sini yang pada masa ini hanya menawarkan kursus Mekanik motor, jahitan dan pendawaian elektrik.

"Kita mahu pusat itu memperluas jenis kursus yang ditawarkan ke bidang-bidang kemahiran tinggi selaras dengan usaha melahirkan usahawan di kalangan masyarakat setempat,'' ujarnya.

Mengenai usaha meningkatkan pendapatan petani di kawasan tersebut beliau yang juga Pengerusi PPNJ memberitahu, pihaknya akan menggalakan penanam-penanam nanas mengusahakan tanaman tersebut secara 'contract farming' dengan PPNJ.

"Kilang memproses jus nanas PPNJ memerlukan lapan tan metrik sehari dan adalah satu peluang kepada penanam nanas meningkatkan pendapatan mereka kereana hasil mereka akan dibeli terus oleh kilang itu," ujarnya. - KOSMO!