Tenaga berterusan untuk rangsang otak kanak-kanak


ISOMALTULOSA menjadikan tenaga kekal lebih lama dalam otak.


HARI ini, ibu bapa amat mengutamakan pendidikan anak-anak. Seawal usia tiga tahun, anak-anak dihantar ke tadika atau kelas-kelas lain semata-mata mahu memastikan mereka mendapat pendidikan yang sempurna.

Bagi kanak-kanak yang telah memasuki alam sekolah rendah, ibu bapa turut mengaturkan kelas tuisyen, seni, agama dan bahasa selepas waktu persekolahan tamat. Ekoran itu, kanak-kanak bukan sahaja memerlukan tenaga untuk badan malah tenaga berterusan untuk otak.

Pakar Sains Kanan FrieslandCampina Innovation International, Dr. Anne Schaafsma berkata, asid dokosaheksaenoik (DHA) dianggap sebagai blok binaan bagi otak manakala glukosa merupakan sumber tenaga utama untuk kecekapan fungsi kognitif seperti daya tumpuan dan daya ingatan.

Pusat tersebut turut menjalankan penyelidikan berkaitan perkembangan dan fungsi otak khususnya peranan Isomaltulosa dalam memberi bekalan tenaga secara berterusan.

Isomaltulosa ialah bahan semula jadi yang diperoleh daripada madu dan tebu. Ia membekalkan jumlah tenaga yang sama seperti sukrosa tetapi dihadamkan secara lebih perlahan sekali gus membolehkan kenaikan glukosa lebih rendah dan perlahan berbanding sukrosa.

"Hasil kajian, saya mendapati Isomaltulosa membolehkan glukosa memasuki darah secara lebih perlahan mengelakkan kenaikan dan kejatuhan mendadak tahap glukosa. Ini menjadikan bekalan tenaga secara lebih kekal dan panjang kepada otak," kata Schaafsma.

Sehubungan itu, Dutch Lady milik Royal FrieslandCampina mengorak langkah dengan memperkenalkan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak iaitu Dutch Lady ActivGold dengan Isomaltulosa dan DHA serta formula yang membekalkan nutrisi penting untuk perkembangan kanak-kanak.

"Dutch Lady Malaysia sedar bahawa untuk merangsang proses bermain, belajar, meneroka secara optimum, kanak-kanak memerlukan pemakanan yang baik dan tenaga secukupnya untuk badan serta otak. Pada zaman keemasan hidup kanak-kanak, mereka aktif belajar setiap hari sekali gus memerlukan bekalan tenaga berterusan kerana otak mereka hanya boleh menyimpan tenaga selama 15 minit," kata Anja Henze, Pengarah Pemasaran Dutch Lady Malaysia.

Hasil kajian menunjukkan fungsi otak bergantung kepada bekalan tenaga yang stabil. Selain itu, bekalan tenaga yang stabil membolehkan otak berfungsi pada tahap optimum untuk jangka waktu lebih lama.

Ducty Lady ActivGold Langkah 3 dan Langkah 4 dengan Isomaltulosa serta DHA boleh didapati dalam pek 550 gram atau pek berkembar 550 gram. Ia didatangkan dengan dua pilihan perasa iaitu asli dan madu. Produk tersebut boleh didapati di semua rangkaian pasar raya dan kedai-kedai runcit di seluruh negara.