Bangunkan bakat tempatan

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak meminta industri minyak dan gas memainkan peranan lebih besar dalam usaha membangunkan modal insan menerusi kerjasama dan perkongsian dengan kerajaan.

Perdana Menteri berkata, peranan yang boleh dilakukan ialah dengan mewujudkan institusi teknologi khusus seperti penghasilan bahan kimia istimewa dan kerjasama dengan institusi pendidikan untuk membangunkan bakat tempatan.

"Pelaburan ini bukan sahaja memberi manfaat kepada satu sektor tetapi akan memberi kesan kepada ekonomi yang lebih luas. Pelaburan dalam inovasi dan kajian sering menghasilkan kesan berganda yang positif," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam acara tahunan Persidangan Minyak dan Gas Asia (AOGC) 2013 kali ke-17 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini semalam.

AOGC 2013 yang berlangsung selama tiga hari bermula kelmarin bertemakan 'Dunia Kita, Tenaga Kita, Masa Depan Kita' bertujuan mengiktiraf secara positif bagaimana keseimbangan dapat diwujudkan antara ekonomi, alam sekitar dan sosial ketika melakukan sebarang keputusan membabitkan perniagaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.