Contohi semangat patriotisme generasi dulu


SAMBUTAN Hari Malaysia boleh melahirkan generasi muda yang sayangkan negara dan mempunyai jati diri yang tinggi.


TATKALA Sarawak meraikan ulang tahun kemerdekaan yang ke-50 di bawah nama Malaysia, penerima anugerah Tokoh Kemerdekaan 2010, Datuk Seri Dominic Dago menaruh harapan agar rakyat Malaysia tetap bersatu padu di bawah semangat 1Malaysia.

Bekas Ahli Parlimen Serian itu mahu generasi muda mencontohi semangat patriotik nenek moyang mereka dalam mencapai kemerdekaan.

Beliau menegaskan supaya anak-anak muda tidak ambil mudah berhubung keharmonian, keamanan, kestabilan dan kesejahteraan negara yang dinikmati selama ini.

"Hari Malaysia yang jatuh setiap 16 September adalah bagi meraikan pembentukan Malaysia lima dekad lalu. Ia asas kepada masa hadapan kita," kata Dago yang kini berusia 80 tahun.

Beliau merupakan satu-satunya anggota Jawatankuasa Antara Kerajaan, yang merundingkan penyertaan Sarawak dan Sabah ketika itu dikenali sebagai North Borneo ke dalam Persekutuan Malaysia. Persekutuan Malaysia pada masa itu ditunjangi Malaya dan Singapura.

Namun, apa yang menyedihkan Dago ialah apabila tidak ramai anak muda hari ini yang mengetahui Sarawak telah merdeka daripada jajahan British pada 22 Julai 1963.

Pada 16 September 1963, majlis pengisytiharan Persekutuan Malaysia yang diadakan di Padang Merdeka (dulu dikenali sebagai Padang Central) telah dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri yang pertama iaitu Datu Abang Openg Abang Sapiee iaitu arwah bapa kepada Menteri Perumahan dan Pelancongan Sarawak sekarang, Datuk Amar Abang Johari.

Ketua Menteri Sarawak yang pertama, mendiang Tan Sri Stephen Kalong Ningkan dan Menteri Persekutuan, Tan Sri Mohd. Khir Johari yang mewakili kerajaan Ma