Kekacang boleh kurangkan risiko kanser

KEKACANG mampu mengawal paras gula dalam tubuh manusia.


AMALAN memakan segenggam kekacang dua kali seminggu dikatakan dapat mengurangkan risiko untuk menghidap penyakit barah pankreas.

Kajian terbaharu mendapati amalan memakan 28 gram kekacang sebagai snek dalam tempoh tujuh hari boleh merendahkan risiko mendapat tumor sehingga 35 peratus.

Penyelidikan yang dijalankan ke atas 75,000 responden wanita itu dibuat di Fakulti Kesihatan Awam Harvard di Boston, Amerika Syarikat (AS) dan disiarkan secara online menerusi jurnal British Journal of Cancer.

Hasil kajian mendapati penemuan tersebut boleh memberi idea baharu dalam mencari kaedah mengurangkan penghidap penyakit kanser.

"Kekacang berupaya menghasilkan enzim yang membantu untuk memecahkan makanan dan membebaskan insulin bagi mengawal paras gula dalam darah," katanya.

Kajian yang dilakukan di Hospital Barnes-Jewish dan Sekolah Perubatan Universiti Washington sebelum ini mendapati bahawa individu yang mengambil makanan berasaskan kekacang kurang berisiko menghidap barah payu dara.