Penyelam dekati mayat feri karam


SEORANG anggota penyelamat (kiri) menyaksikan rakannya menyelam untuk mendekati mayat-mayat penumpang feri karam di luar pantai Pulau Jindo di Korea Selatan semalam.


SEOUL - Penyelam-penyelam Korea Selatan menyelam di dalam laut yang gelap dan sejuk menuju ke dalam feri Sewol semalam sebelum memegang beberapa mayat kanak- kanak di dalam rangkaian kabin dan koridor dengan tangan mereka di luar pantai Pulau Jindo.

Pasukan penyelam itu yang memakai kabel oksigen dan komunikasi hanya dapat melihat beberapa sentimeter di hadapan mereka di dalam bangkai feri Sewol yang mula karam pada 16 April lalu selepas membuat pusingan secara mengejut.

Kebanyakan mangsa merupakan pelajar sekolah tinggi yang terperangkap selepas diarahkan supaya tidak menyelamatkan diri dari tempat mereka kerana faktor kesela- matan.

Sebahagian besar mayat yang ditemui sepanjang dua hari itu mempunyai jari tangan yang patah dipercayai kerana cuba memanjat lantai atau dinding untuk keluar dari feri tersebut.

"Kami dilatih untuk menghadapi perseki- taran yang mencabar tetapi sukar untuk kami memberanikan diri apabila menemui mayat-mayat di dalam air laut yang gelap," kata seorang penyelam berkenaan, Hwang Dae-sik selepas majlis pengebumian untuk 25 murid itu diadakan dekat sini.

Sebanyak 476 orang menaiki feri tersebut dengan 339 orang merupakan pelajar dan guru yang sedang dalam perjalanan menyer- tai percutian anjuran pihak sekolah.

Hanya 174 orang telah diselamatkan.

Angka kematian ialah 152 orang setakat semalam.

Menurut laporan agesni berita Yonhap, seramai lebih 150 orang lagi masih hilang. - Agensi