Mengupas kehebatan Muhammad AbdullahAPAKAH perasaan anda apabila berpeluang berjumpa ataupun dipeluk oleh manusia teragung di muka bumi, Muhammad Abdullah?

Pastinya tidak semua orang berpeluang untuk berjumpa dan melihat jasadnya pada zaman baginda apatah lagi setelah baginda wafat pada tahun ke-11 Hijrah.

Namun, dalam hadis yang diriwayatkan oleh Anas Malik menceritakan tentang seorang pemuda bernama Zahir yang dipeluk oleh seorang lelaki ketika dia sedang berniaga di pasar.

Ketika Zahir menjual barang-barangnya, seorang lelaki memeluknya dari belakang.

Zahir kemudiannya bertanya siapakah gerangan orang tersebut dan meminta pelukan itu dilepaskan. Saat pelukan dilepaskan dan dia berkalih pada lelaki yang kemudiannya mengajukan soalan, “Siapa mahu membeli hamba ini?”

Zahir pun membalas: “Jika begitu, demi Allah engkau mendapatiku adalah seorang yang tidak berharga kerana menjualku sebagai hamba.”

“Akan tetapi di sisi Allah engkau ialah seorang yang mahal,” balas lelaki itu.

Bertuahlah Zahir kerana berpeluang untuk dipeluk dan bergurau dengan insan agung, nabi akhir zaman.

Dalam ketinggian darjatnya sebagai seorang pemimpin Madinah yang hebat, baginda masih mengekalkan sifat zuhud dalam setiap aspek termasuklah peribadi, pergaulan dan sikapnya selain fizikal yang sudah tersedia sederhana.

Siapa sangka dalam statusnya bergelar Rasulullah, Nabi Muhammad SAW seorang yang suka bergurau dan bermesra. Gurauannya tidak melampaui batas dan menjaga adab antara dirinya dan manusia lain.

Daripada hadis ini jelas menggambarkan, Rasulullah adalah seorang yang suka bergurau dengan sesiapa sahaja yang dikenali secara sangat berhemah kerana dalam setiap gurauannya mempunyai pengisian atau mesej berguna kepada orang lain.

Ciri fizikal

“Gurauan yang berlaku antara Zahir dan Rasulullah boleh menjadi contoh bahawa seorang pemimpin juga boleh bergurau dengan orang biasa.

“Gurauan itu bukan hanya melibatkan ucapan malah turut disertai perbuatan baginda yang memeluk Zahir dari belakang,” jelas pendakwah terkenal, Ustaz Dr. Zahazan Mohamed mengulas berhubung keperibadian Rasulullah.

Dalam satu pertemuan dengan Zahazan baru-baru ini, beliau menjelaskan Muhammad adalah pemimpin yang diterangkan secara jelas perwatakan dan fizikalnya yang diriwayatkan oleh para sahabat.

Secara fizikalnya, Rasulullah adalah seorang lelaki yang berbadan tegap dan berdada bidang sehinggakan air mandiannya mengalir seperti air terjun tatkala turun dari dada ke bawah apabila mandi.

Baginda tidaklah terlalu tinggi sehingga orang perlu mendongakkan kepala untuk melihatnya malah tidak terlalu rendah sehingga tenggelam dalam pandangan ramai.

Rambut baginda tidak kerinting dan tidak pula terlalu lurus manakala kulitnya putih kemerahan.


CAPAL Nabi Muhammad mempunyai dua tali penambat kaki dan dua tali perentang.


Selain fizikalnya yang bersifat sederhana yang cantik, kehidupan baginda tidak mewah walaupun mempunyai peluang untuk bermewah. Segala harta atau keperluan yang ada padanya, diambil sekadar cukup-cukup sahaja dan selebihnya diagihkan kepada orang yang lebih memerlukan.

Contohnya, hadis yang diriwayatkan oleh isteri Baginda, Aisyah: “Sesungguhnya, kami ahli-ahli keluarga Muhammad SAW pernah tinggal di dalam rumah selama sebulan tanpa menyalakan api untuk memasak. Makanan kami tiada lain hanyalah tamar dan air.”

Dalam hadis ini juga menunjukkan bahawa Rasulullah turut mengajar keluarganya supaya bersederhana.

Cerita Zahazan yang mengupas tentang keperibadian Rasulullah, sewaktu Rasulullah sedang bersolat pada waktu malam, kaki isteri baginda tersentuh pada bahagian kepalanya ketika sedang bersujud.

“Bayangkan keluasan rumah baginda. Rumah tersebut tidak layak digelar rumah kerana berkeluasan bilik sahaja.

“Rasulullah akan berpuasa selang sehari kerana makanan di rumahnya adalah cukup-cukup sahaja. Baginda biasanya hanya meminum air kosong dan tamar sebagai alas perut,’’ ujar beliau. Pengarah Urusan Telaga Biru Sdn. Bhd. ini menegaskan, kisah-kisah Rasulullah patut diketahui oleh semua orang kerana melaluinya terkandung pelbagai pengajaran dan contoh berguna dalam semua aspek kehidupan.

Manfaat

Syarikat penerbitan Telaga Biru telah mengambil inisiatif untuk menerbitkan sebuah karya terjemahan daripada Imam At-Tarmizi yang bertajuk, Kenali Rasul Kita Muhammad SAW pada tahun 2013 bagi berkongsi kisah-kisah Rasulullah kepada awam.

Mengambil masa sehingga tujuh tahun untuk menghasilkan buku tersebut, Ustaz Ahmad Adnan Fadzil, 42, menyifatkan ia adalah karya yang paling disayanginya.

Lulusan Universiti Al-Azhar, Mesir jurusan Syariah dan Undang-Undang ini menjelaskan, kajiannya sepanjang menterjemah karya itu membawa manfaat yang besar buat diri dan masyarakat untuk dikongsi.

“Faedahnya cukup sempurna buat masyarakat dan diri saya. Daripada kajian ini, banyak sumbangan dan kehebatan insan ini yang dapat saya kupas.

“Tidak dapat saya bayangkan bagaimana seorang lelaki berumur 50-an boleh mengetuai peperangan sebanyak 30 kali walhal peperangan pada zaman dahulu banyak menggunakan fizikal.

“Baginda adalah insan yang sangat hebat baik dari segi dalaman atau luarannya. Fizikalnya sangat kuat dan sihat,” jelas anak kelahiran Arau, Perlis ini.

Ahmad Adnan berkata, walaupun Rasulullah adalah pemimpin tertinggi di Madinah dan merupakan seorang rasul, baginda selalu tersenyum tatkala bertemu dengan sesiapa sahaja malah menjadi orang pertama yang memberi salam.

Umat terbaik

“Disebabkan itu, sesiapa yang pernah berjumpa dengan Muhammad Abdullah, mereka akan teringin untuk berjumpa lagi.

“Bukan kerana baginda seorang rasul, tetapi kerana insan mulia ini sangat pandai bergaul dengan orang lain,” kongsinya.


AHMAD bersama karya terjemahan kesayangannya, Kenali Rasul Kita Muhammad SAW.


Selain itu kata Ahmad Adnan, baginda seorang yang tidak pernah menzahirkan masalahnya apabila dibelenggu sesuatu masalah. Sebaliknya, apabila sahabat-sahabat yang mempunyai masalah bertemu Rasulullah, mereka akan pulang dengan senyuman.

Baginda adalah penawar dan cahaya kepada umat. Sebagaimana yang disebut oleh Ibrahim Adham, wali Allah yang menyifatkan bahawa umat Muhammad adalah umat yang terbaik.

Jelas Ahmad Adnan, Muhammad adalah rasul terbaik dalam kalangan rasul-rasul. Baginda akan memberi syafaat kepada umatnya di akhirat kelak.

Malangnya menurut pendakwah ini, ramai yang tidak menyintai Rasulullah walhal beriman kepada rasul adalah teras kepada iman seseorang.

“Bagaimana mahu menanamkan perasaan kasih kepada baginda jika tidak kenal akan kisah dan sejarahnya? Bagaimana mahu cinta kepadanya jika peribadi dan akhlaknya tidak dijadikan panduan?

“Kenalilah Rasulullah bukan hanya dengan berselawat tetapi kajilah tentang kisah hidup dan sejarahnya,” ujar Ahmad Adnan.

Ilmu

Jelas Ahmad Adnan, Rasulullah pernah bersabda bahawa, para rasul tidak meninggalkan harta kepada umatnya melainkan ilmu yang boleh digunakan oleh manusia sejagat.

Sehubungan itu, saran pendakwah ini, umat hari ini perlu mempelajari hadis-hadis Rasulullah setiap hari.

“Jadikan amalan untuk membaca hadis baharu pada setiap hari. Itu adalah salah satu cara untuk kita mengenali dan menanamkan kecintaan kepada Rasulullah.

“Selain al-Quran, hadis adalah sumber rujukan ilmu untuk orang Islam. Hubungan ilmu adalah hubungan yang paling penting antara rasul dan umatnya,” terangnya.

Buku Kenali Rasul Kita Muhammad SAW, merupakan terjemahan dan ulasan karya agung Imam at-Tirmizi, as-Syamail al-Muhammadiyah.

Imam at-Tirmizi atau nama sebenarnya Muhammad Isa Suarah Musa as-Sulami at-Tirmizi merupakan seorang tokoh hadis yang sebaris dengan Imam-Bukhari, Imam Muslim, Imam an-Nasa’i, Imam Abu Daud dan sebagainya. Beliau lahir pada tahun 209 Hijrah dan wafat pada tahun 297 Hijrah.

Buku berkulit tebal yang mempunyai 685 muka surat ini memperincikan kesempurnaan peribadi, akhlak dan cara hidup Rasulullah SAW.

Mengandungi 56 bab,bab pertama dimulakan dengan Ciri-Ciri Fizikal Nabi SAW dan diakhiri dengan bab Melihat Nabi Dalam Mimpi.

Buku yang memuatkan pelbagai gambar berwarna-warni dan ilustrasi bagi meningkatkan kefahaman pembaca ini turut memuatkan profil ringkas setiap perawi hadis dalam kalangan tabiin. Harga buku ini ialah RM89.