Gempa bumi landa Tasik Kenyir


GEGARAN akibat gempa bumi yang berlaku di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu malam kelmarin turut dirasai penduduk di Kuala Berang.


HULU TERENGGANU Ribuan penduduk di beberapa buah kampung berhampiran Tasik Kenyir di sini dikejutkan dengan kejadian gempa bumi malam kelmarin.

Gegaran itu berlaku selama beberapa saat dan turut dirasai oleh penduduk di Kuala Berang, Kampung Pueh, Gaung, Kepah, Dusun, Jenagor, Batu Belah, Kuala Dura dan Kuala Ping.

Kejadian itu dianggap misteri memandangkan Tasik Kenyir tidak terletak dalam kawasan yang sering dilanda gempa. Malah, difahamkan berlaku kejadian yang menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk termasuk fenomena banyak ikan muncul di permukaan air manakala bahagian hulu sungai mula kering sejak beberapa bulan lalu.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa bumi berukuran 2.7 pada skala Richter itu dikesan di Tasik Kenyir pada pukul 9.25 malam kelmarin tetapi tiada amaran tsunami dikeluarkan.

Pusat gempa bumi itu terletak pada kedudukan 5 darjah utara dan 102.9 darjah timur, iaitu 16 kilometer dari pekan Kuala Berang.

Seorang penduduk Kampung Kuala Dura, Mazarah Abu Bakar, 45, memberitahu, ketika kejadian dia baru selesai mengerjakan solat Isyak apabila rumahnya tidak semena-mena bergegar seperti ada beberapa orang sedang naik ke atas bumbung.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.