Pembunuhan bison jenayah warisan global dunia


Pembunuhan bison dikatakan hanya melibatkan 18 peratus daripada populasi keseluruhan haiwan itu.


KELULUSAN cadangan untuk ‘menghapuskan’ kira-kira 900 hingga 1,000 ekor bison liar di Taman Negara Yellowstone yang berhijrah ke Montana bermula pada musim sejuk ini dilihat sebagai satu jenayah dan penghinaan terhadap warisan global dunia.

Pengurusan Taman Negara Yellowstone mengumumkan secara rasmi sekurang-kurangnya 900 ekor haiwan itu akan dibunuh oleh pemburu atau ditangkap untuk dihantar ke rumah sembelihan.

Angka itu mewakili 18 peratus daripada keseluruhan populasi bison di wilayah tersebut sekali gus dilihat sebagai angka tertinggi sejak tahun 2008.

Di Amerika Syarikat (AS), dianggarkan kira-kira 500,000 ekor bison dipelihara manusia sebagai ternakan bagi perusahaan komersial persendirian sementara kira-kira 30,000 ekor berada dalam kawanan pemuliharaan hidupan liar.

Ia bertujuan untuk mengurangkan kadar penghijrahan haiwan itu ke Montana pada musim sejuk sejak pertengahan Disember lalu dan dijangka berakhir pertengahan Mac ini.

Bison berhijrah setiap tahun dari tanah tinggi Yellowstone ke lokasi yang mempunyai ketinggian lebih rendah di Montana untuk melarikan diri daripada musim sejuk melampau.

Pegawai Hidupan Liar dan Perikanan Montana, Sam Sheppard berkata, pembunuhan itu tidak akan menjejaskan bilangan haiwan tersebut dengan ketara.

“Ia sejajar dengan matlamat yang ingin dicapai tahun ini. Saban tahun bilangan bison yang mencari makanan di Montana kian meningkat,” katanya.

Sejak era 1980-an, kebimbangan ancaman penyakit bawaan, brucellosis yang dibawa haiwan yang berhijrah turut mendorong aktiviti itu dilakukan.

Rantaian ekologi

Pengarah Projek Pertubuhan Deep Ecology, George Wuerthner menyifatkan, isu itu memberi cerminan negatif kepada warga Montana kerana membenarkan perkara tersebut daripada berlaku.

“Kawanan bison Yellowstone memiliki genetik yang unik. Ia adalah salah satu daripada beberapa kawanan di negara ini yang bebas daripada genetik lembu.

“Terdapat estetik tulen dan nilai ekologi dalam hidupan ini tetapi dengan menyembelih atau menggunakan istilah klinikal untuk alasan pemusnahan adalah tidak adil buat haiwan itu.

“Justeru itu, amat menyedihkan jika kawanan yang berhijrah secara semula jadi ini disambut dengan kerenah birokrasi atau dihujani peluru yang mengancam nyawa mereka,” ujarnya.

Wuerthner menerbitkan lebih 30 buku mengenai lokasi hidupan liar di AS selain pernah berkhidmat sebagai ahli lembaga pengarah dalam pelbagai pertubuhan pemuliharaan serantau dan nasional,

Katanya, pembunuhan bison yang dilakukan pemburu, puak Orang Asli dan kakitangan persekutuan negeri mempunyai kesan terhadap rantaian ekologi hidupan liar seperti serigala, koyote, burung murai serta raven dan beruang grizzly yang berada dalam ekosistem sama.

Menurutnya, perlu difahami mengapa tindakan membunuh ribuan bison boleh menjadi perkara yang berbahaya. Dalam hal ini, bison itu melalui beberapa peringkat perubahan pewarisan genetik dalam kelompok spesiesnya.

Aktiviti penyembelihan, penangkapan oleh industri ternakan dan pihak lain di luar taman ini telah menyebabkan berlakunya pengurangan genetik ke atas haiwan itu pada tahun-tahun sebelum ini.

Situasi itu diburukkan lagi dengan fakta bahawa bison adalah spesies yang mempunyai genetik dominan lembu jantan akibat pembiakan kacukan.

Perkara itu telah menjejaskan angka sebenar populasi bison, sekali gus menghasilkan kepelbagaian genetik.

Wuerthner menambah, bison dibunuh dengan alasan untuk melindungi industri ternakan di Montana daripada penyakit brucellosis.

Tanggapan itu tidak benar kerana tiada dokumentasi yang jelas mengenai sejauh mana haiwan itu menyebarkan brucellosis kepada ternakan.

“Kebanyakan bison tidak membawa bakteria brucellosis aktif. Apabila laporan media memberi peratusan dan angka tertentu jumlah bison yang didapati positif brucellosis, ia tidak membayangkan situasi sebenar yang berlaku.

“Kewujudan bakteria tidak bermakna ia boleh menjangkiti spesies lain. Sama seperti manusia yang membawa agen poliomyelitis.

Ia dibawa oleh satu induk tetapi tidak boleh mempengaruhi anak haiwan itu.

“Bison liar di Yellowstone mesti diiktiraf sebagai hidupan yang bernilai di Montana. Warisan genetik yang unik menyebabkan ia layak diberi perlindungan,” katanya.