Tempoh reman Ketua Setiausaha KKLW dan anaknya bersambung empat hari

11/01/2017 1:44pm
PUTRAJAYA - Mahkamah Majistret Putrajaya hari ini menyambung tempoh tahanan reman Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Mohd. Arif Ab Rahman serta seorang anaknya selama empat hari bermula esok bagi membantu siasatan berkaitan rasuah serta penyalahgunaan kuasa jawatan dan kedudukannya dalam kerajaan.

Perintah reman terhadap Mohd. Arif, 59, dan anaknya Ahmad Zukhairi, 35, dikeluarkan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab. Rahman selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengemukakan permohonan. Tahanan reman itu akan berakhir 15 Januari ini (Ahad).

Dalam pada itu, seorang lagi anak lelaki KSU tersebut yang direman sebelum ini Luqman, 29, telah dibebaskan dengan jaminan SPRM.

Terdahulu ketiga-tiga suspek dibawa ke mahkamah pada pukul 9.55 pagi dengan berpakaian baju lokap berwarna jingga dan masing-masing menutup muka.

Mohd. Arif dan Zuhairi direman mengikut Seksyen 117 Kanun Keseksaan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 17(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009. - K! ONLINE