Pengiktirafan kartunis Malaysia


Pelancong asing teruja melihat lukisan kartun mengenai budaya Malaysia yang dipamerkan di hadapan Rumah Kartun dan Komik Malaysia.


Tanggal 1 April menjadi detik bersejarah buat kartunis-kartunis negara ini apabila Kelab Kartunis Malaysia (KKM) mengisytiharkan sebagai Hari Kartunis Malaysia.

Pemilihan tarikh keramat tersebut bersempena hari ulang tahun majalah humor nasional, Gila-Gila.

Presiden KKM, Mohd. Desa Omar berkata, sambutan tersebut merupakan julung-julung kali diadakan di negara ini dalam memberi pengiktirafan kepada kartunis-kartunis.

Beliau yang dikenali sebagai Juragan dalam kalangan kartunis negara memberitahu, kelahiran majalah Gila-Gila amat penting dalam perkembangan kartunis dan kartun negara.

Katanya, rentetan daripada kelahiran naskhah tersebut, muncul banyak majalah humor di negara ini sehingga menjadi wadah kepada para kartunis berkarya.

“Hari Kartunis ini diwujudkan sebagai menghargai jasa dan pengorbanan para kartunis tempatan dalam menghiburkan rakyat Malaysia sejak tahun 1930-an.

“Pada tahun ini, kita meraikannya buat pertama kali dalam majlis yang agak santai bersama para kartunis baharu dan lama,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Rumah Kartun dan Komik Malaysia di Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur baru-baru ini.

KKM telah memilih Kartunis Nadi Aspirasi Masyarakat sebagai tema sambutan Hari Kartunis Malaysia pada tahun ini.

Menurut Juragan, tema tersebut dipilih bagi memberi penghormatan kepada peranan yang dimainkan oleh kartunis dalam masyarakat.

“Kartunis adalah sebahagian daripada masyarakat. Kartunis sebenarnya menzahirkan harapan dan aspirasi kepada masyarakat melalui kartun,” ujarnya.

Sempena sambutan Hari Kartunis Malaysia, KKM memberi anugerah Tokoh Kartunis 2017 kepada kartunis, Rosidi Ismail atau Rossem sebagai pengiktirafan terhadap karyanya.

Penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh ikon kartun Malaysia, Datuk Mohammad Nor Khalid atau Datuk Lat.

Sambutan pada tahun ini turut dimeriahkan dengan Pameran Sejarah dan Perkembangan Kartun di Rumah Kartun dan Komik Malaysia.

Pameran tersebut mengetengahkan hampir 500 karya kartun sejak tahun 1936. Antara yang dipamerkan, komik awal Mahsuri oleh Saidin Yahya, Tuah Adek (Halim Teh), Puteri Bisa (Raja Hamzah) dan Pemburu Maut (Sulaiman Awang).

“Pameran ini diadakan bertujuan untuk memberi maklumat kepada pengunjung bahawa kartun dan komik negara telah wujud sebelum merdeka,” katanya.