Dinikmati pada tengah hari hingga lewat malamGEOGRAFI bumi Hang Tuah yang terletak mengunjur ke Selat Melaka membuatkan cuacanya agak kering dan panas sepanjang tahun. Keadaan itu bagaimanapun sedikit pun tidak membantutkan selera pengunjung dengan sajian pedas dan berminyak iaitu asam pedas.

Asam pedas sentiasa menjadi ingatan dan taruhan buat para penggemarnya yang terdiri daripada masyarakat setempat mahupun pelancong. Dengan aroma bahan asas seperti cili kering dan asam jawa, sajian dipelbagaikan dengan jenis ikan seperti ikan merah, parang, tenggiri, kembong, pari dan terubuk.

Sajian signatur Melaka itu bukan sahaja menjadi santapan makan tengah hari tetapi turut dijual sehingga lewat malam oleh rata-rata pengusaha restoran terkemuka di negeri ini.

Terletak kira-kira 20 kilometer (km) dari Bandar Hilir, warung Asam Pedas Azizah di Jeti Nelayan Pantai Siring, Merlimau menawarkan pengalaman yang tidak akan dilupakan buat penggemar asam pedas.

Seawal pukul 11 pagi pelanggan sudah bersedia memegang pinggan kosong untuk memilih kepala ikan mayong masak asam pedas disediakan di dalam bekas lauk.

Menurut Arippin Shappi, 57, dia dan ahli keluarganya sanggup meredah perjalanan kira-kira 80km pergi balik dari rumahnya di Bertam, Melaka hanya untuk menikmati kesegaran ikan mayong masak asam pedas di warung berkenaan.

“Hari ini saya bawa anak-anak saya dan menantu makan tengah hari di sini. Masakan asam pedas di sini memang sedap kerana bahan-bahan yang digunakan segar, terutamanya ikan.

“Kuah asam pedas yang disediakan juga cukup segala rasa, masam asam jawa, pedas cili dan rasa panas rempah ratus membangkitkan lagi selera,” katanya.

Pemilik warung, Azizah Hasan, 42, menjelaskan, bahan-bahan masakan yang digunakannya sejak lima tahun lalu adalah bahan asas yang sama, cuma rasanya lebih menyerlah kerana kualiti ikan dan cara masakan.

“Saya belajar memasak ini daripada arwah ibu mertua, Sapiah Tengah. Bahan-bahan yang digunakan sama saja iaitu cili kering, asam jawa, ketumbar, jintan, halia, bawang merah dan bawang putih.

“Namun, bagi kuah ikan mayong dan ikan pari, saya akan masukkan daun kesum untuk menghilangkan bau hanyir dan ikan-ikan lain saya gunakan daun limau purut,” katanya.


Menikmati asam pedas kepala ikan mayong di Serkam menjadi kemestian kepada Arippin (kanan belakang) bersama keluarganya.


Bagi memberikan rasa ‘manis’ dalam sajiannya, dia akan membeli bekalan ikan segar hasil tangkapan nelayan-nelayan pada pukul 9 pagi, setiap hari.

Dia akan membeli sekurang-kurangnya 22 kilogram (kg) ikan mayong dan kebiasaannya antara 18 hingga 20 ketul kepala ikan habis terjual.

Masakan ibu

Tambahnya, masakan cara kawah juga menjadikan kuah asam pedas lebih sedap. Adakalanya pelanggan akan menghirupnya begitu sahaja kerana bahan-bahannya telah sebati.

Selain itu, Taman Kota Laksamana di daerah Melaka Tengah turut menjadi pilihan ramai dan terkenal sebagai lubuk asam pedas.

Pemilik Restoran Pokok Besar, Zainab [email protected], 45, berkata, kedainya menerima kira-kira 200 pelanggan setiap hari dengan menu asam pedas ikan pari menjadi kegemaran ramai.

“Ramai yang memberi komen rasa asam pedas di kedai ini sama seperti masakan ibu atau nenek mereka.

“Kuah asam pedas ini menjadi sedap kerana kami biarkan bahan-bahannya mendap dahulu sekitar lapan jam sebelum dipanaskan semula dan dimasukkan ikan mengikut permintaan pelanggan,” katanya.

Selain cili kering, pemilihan jenis asam jawa juga amat penting untuk menjadikan kuah asam pedas berlemak bila dihirup.

“Kami biasanya guna asam jawa yang tidak begitu gelap kerana isinya lebih lembut dan berlemak. Biasanya asam jawa yang berwarna hitam isinya kering dan lebih masin,” katanya ketika ditemui. Zainab memberitahu, separuh daripada pelanggannya juga terdiri daripada kaum Cina. Malah kebanyakannya adalah wajah-wajah yang sama sejak lebih 23 tahun lalu dia berniaga.

Seorang pelanggan, Yong Yenn Liang, 36, memberitahu, sejak kecil ibunya akan membawanya menaiki basikal tua untuk makan di kedai pokok besar.

“Sampai hari ini saya tidak jemu makan asam pedas di sini kerana rasanya ‘ngam’ dengan selera saya. Ia tidak terlalu pekat atau cair dan tidak terlalu pedas,” katanya.

Dalam pada itu, Zainab berkata, kedainya turut menjual asam pedas kepala ikan jenahak, selain menu biasa ikan tenggiri, ikan kembong, telur ikan dan tetel. Namun, menu telur ikan sangat terhad kerana ia tidak dibeli secara borong di pasar tetapi diperoleh daripada ikan segar.


Asam pedas pari, kembong dan tenggiri antara menu paling banyak yang dipesan oleh pelanggan Kedai Asam Pedas Mona.


Mengulas lanjut tentang pilihan nama Pokok Besar, Zainab memberitahu, kedai tersebut diasaskan oleh ibunya, Fatimah Omar. Ia dibuka sekitar awal tahun 90-an di tepi Sungai Melaka.

“Dahulu, kedai ini dibuka di bawah pokok jejawi dan ramai pelanggan yang memberikan gelaran Kedai Pokok Besar. Jadi, apabila berpindah ke kawasan taman ini, kami kekalkan nama tersebut kerana ia telah dikenali ramai,” katanya.

Sementara itu, bersaing di lokasi sama ialah pengusaha restoran Hajah Mona, Zainal Ibrahim, 53. Menurut Zainal, perniagaan asam pedas warisan ibu mertuanya itu mendapat permintaan yang tinggi dengan persiapan ikan pari melebihi 50 kilogram (kg).

Pelanggan

“Asam pedas yang kami jual menggunakan resipi sama sejak tiga dekad lalu iaitu cili kering, asam jawa, kunyit, daun limau purut dan serai.

“Walaupun bahannya ringkas, namun ia tetap digemari ramai dan asam pedas ikan pari mendapat permintaan yang tinggi. Sekitar 200 pelanggan akan memesannya setiap hari,” katanya ketika ditemui di Taman Kota Laksamana, Melaka. Katanya, rasa kuah asam pedas yang konsisten dan asli itu jugalah membuatkan kedai tersebut sentiasa dipenuhi pelanggan yang mula menunggu sejam lebih awal sebelum kedai dibuka pada pukul 5 petang.

Pada hujung minggu, jumlah pelanggan mencecah lebih 500 orang. Bekalan ikan pari meningkat kepada 80kg manakala ikan kembung, ikan tenggiri turut bertambah sekitar 15kg.