Digelar raksasa kerana NF1

WAJAH Stover yang menakutkan menyebabkan dia digelar sebagai raksasa.


LULUH hati seorang ibu tatkala melihat anak lelakinya tersisih daripada masyarakat, malah tiada siapa pun yang ingin menjadi rakan anaknya kerana takut.

Ekoran daripada penyakit yang dialaminya, kanak-kanak malang itu sering menjadi mangsa buli, malah disisihkan rakan-rakan yang memanggilnya dengan gelaran raksasa.

Sejak dilahirkan, kanak-kanak itu, Amare Stover yang kini berusia lapan tahun terpaksa berdepan dengan cemuhan masyarakat apabila menghidap sejenis ketumbuhan pada wajahnya yang menyebabkan matanya kini hampir menjadi buta.

Tumor yang dikenali sebagai neurofibromatosis tahap satu (NF1) itu telah mencacatkan wajahnya sekali gus menyebabkan Stover sering diejek kerana wajahnya yang hodoh.

Ekoran ketumbuhan yang dialami, Stover mengalami kesukaran untuk meneruskan sesi persekolahan kerana penglihatannya semakin terjejas.

“Saya ingin menjalani kehidupan normal sama seperti rakan-rakan yang lain,” tutur Stover.

Wajah hodoh

Doktor telah memberi amaran supaya kanak-kanak malang itu segera menjalani pembedahan bagi menyelamatkan matanya, namun agak sukar kerana keadaan ketumbuhan itu yang semakin membesar.

Ibu kanak-kanak itu, Kandice Stover, 30, dari Decatur, Alabama, Amerika Syarikat memberitahu, setiap hari anak lelakinya berdepan dengan stigma masyarakat yang memandang rendah Amare gara-gara keadaan fizikal pada dirinya.

“Ketumbuhan pada mukanya sangat besar dan menyebabkan wajah kanak-kanak itu kelihatan begitu menakutkan.

“Walaupun orang lain memandang dia (Amare) dengan pandangan pelik, dia tetap anak saya,” jelas Kandice.

Tambah Kandice lagi, kanak-kanak lain tidak mahu bermain dengan anaknya kerana berwajah hodoh dan perkara tersebut benar-benar membuatkan dia sedih.

Pernah suatu hari, seorang kanak-kanak menganggap Amare memakai topeng semasa menyambut perayaan hari Holloween dan bertanyakan dari mana dia membeli topeng tersebut.

Mengimbas kembali waktu semasa Amare dilahirkan, ibunya telah mendapati bahawa mata sebelah kiri anaknya kelihatan bengkak dan telah membawa bayinya ke hospital.


Amare mula dikesan menghidap NF1 ketika masih bayi selepas ibunya mendapati terdapat kesan bengkak pada matanya.


Hasil pemeriksaan doktor kemudian mengesahkan bahawa bayi itu menghidap glaucome dan NF1 sebelum pakar neurologi segera melakukan pembedahan bagi mengurangkan tekanan pada matanya yang membengkak disebabkan ketumbuhan yang terdapat pada sekitar soket mata bayi tersebut.

Semasa Amare menjalani ujian imbasan untuk mengesan ketumbuhan yang dialaminya pada tahun 2012, kanak-kanak itu tiba-tiba berhenti bernafas ekoran ketumbuhan tersebut telah membengkak sehingga bahagian tekak dan menutup saluran pernafasannya.

Buta dan pekak

Walaupun telah menjalani pembedahan laser, kaedah tersebut dilihat tidak banyak membantu apabila keadaan mata kirinya semakin membengkak dan merebak ke bahagian wajah.

Melihat pada keadaan yang berlaku, doktor tidak dapat memberi jaminan bahawa kanak-kanak itu akan sembuh seperti biasa, malah memberi peringatan kepada keluarganya untuk menerima sebarang kemungkinan yang berlaku, termasuk kematian.

“Doktor menyarankan supaya saya mula belajar tentang tulisan braille untuk membantu Amare yang berkemungkinan akan menjadi buta dan pekak,” kata Kandice.

Pada awal bulan lalu, Amare telah menjalani sesi rundingan bersama pakar bedah plastik bagi membincangkan prosedur pembedahan yang akan dilakukan untuk membuang ketumbuhan pada bahagian matanya bagi menyelamatkan penglihatan kanak-kanak itu selain menjalani sesi kimoterapi.