Pencerobohan kian menjadi-jadi


Sebahagian 21 nelayan warga Vietnam ditahan oleh APMM dibawa ke jeti pejabat Daerah Maritim 9, Pulau Kambing, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Maritim Malaysia (APMM) mendedahkan kegiatan segelintir rakyat tempatan berperanan sebagai petua­lang menjadi salah satu punca pencerobohan nelayan Vietnam di perairan negara semakin menjadi-jadi.

Terbaharu, penguat kuasa APMM berjaya menahan dua lagi bot nelayan dari negara itu kira-kira 100 batu nautika dari perairan Kuala Terengganu di sini pada Isnin lalu.

Pengarah Maritim Daerah Kuala Terengganu, Kepten Maritim Rahim Ramli berkata, pihaknya telah menyita kedua-dua bot berkenaan, peralatan dan hasil laut seberat tiga tan serta 11,000 liter minyak diesel yang keseluruhannya berjumlah RM2.4 juta.

“Penahanan kedua-dua bot nelayan itu merupakan kes ke-19 melibatkan nelayan warga Vietnam di perairan negeri ini sejak awal Januari lalu dengan keseluruhan rampasan mencecah RM60 juta.

“Risikan APMM mendapati, lambakan nelayan Vietnam menceroboh perairan negara disebabkan kekurangan sumber di perairan negara mereka selain peranan petualang disyaki terdiri daripada rakyat tempatan,” katanya pada sidang akhbar di Markas Maritim Daerah Kuala Terengganu di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.