9 direman melibatkan kes rasuah


Lima termasuk pegawai hutan daerah Jerantut di bawa ke Mahkamah Majistret Kuantan bagi mendapatkan perintah reman semalam.


KUANTAN – Lima individu termasuk seorang pegawai hutan daerah Jerantut ditahan reman enam hari oleh Mahkamah Majistret di sini semalam bagi membolehkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan kes rasuah melibatkan kegiatan pembalakan haram di Jerantut sejak dua tahun lalu.

Perintah reman terhadap pegawai hutan dan isterinya, renjer hutan, pemilik dan pengurus sebuah syarikat pembalakan itu dibenarkan Majistret Tengku Eliana Tuan Kamaruzaman.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Mohd. Fadhly Mohd. Zamry berkata, kelima-lima suspek berusia lingkungan 40 hingga 50 tahun itu ditahan di pejabat dan rumah masing-masing di Jerantut kelmarin selepas disyaki terlibat urusan memberi dan menerima rasuah supaya tidak mengambil tindakan terhadap kegiatan pembalakan haram di Jerantut sejak dua tahun lalu.

“Kesemua mereka ditahan reman selama enam hari bermula hari ini (semalam) sehingga 17 September ini dengan kes disiasat mengikut Seksyen 16(a) serta Seksyen 17(a)(B) Akta SPRM 2009.

“Tahanan reman dibuat bagi membolehkan SPRM menyiasat kegiatan pembalakan haram yang menyebabkan kerugian jutaan ringgit di Jerantut,” katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.