Catalonia tangguh kemerdekaan

REUTERS - PUIGDEMONT menandatangani pengisytiharaan kemerdekaan di Parlimen wilayah Catalan di Barcelona, Sepanyol kelmarin.


BARCELONA – Kerajaan Sepanyol dikatakan telah bersiap untuk mengadakan rundingan dalam krisis terburuk di negara ini selepas barisan pemimpin Catalonia menandatangani pengisytiharaan kemerdekaan di sini.

Pemimpin wilayah separa autonomi berkenaan, Carles Puigdemont bagaimanapun menangguhkan pengisytiharan kemerdekaan itu kelmarin bagi memberi laluan untuk mengadakan rundingan dengan Madrid.

Berikutan itu, Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy akan mempengerusikan mesyuarat Kabinet tergempar sebagai respons terhadap pengumuman Puigdemont.

Puigdemont mendakwa menerima mandat daripada rakyat bagi menjadikan Catalonia sebagai sebuah republik merdeka selepas satu pungutan suara yang diadakan secara haram pada 1 Oktober lalu.

Pada masa sama, Rajou berjanji akan menggunakan segala kuasa yang ada untuk mengelak kemerdekaan selain menolak untuk mengenakan peraturan secara langsung terhadap wilayah berkenaan.

Kebanyakan pihak bimbang mengenai langkah yang tidak pernah berlaku itu kerana boleh membawa kepada pergolakan politik.

Masa depan wilayah yang didiami kira-kira 7.5 juta penduduk iaitu salah sebuah kawasan yang menguasai ekonomi negara untuk berpisah daripada Sepanyol itu menimbulkan kebimbangan akan menjejaskan kestabilan di Kesatuan Eropah.

Sementara itu, beribu-ribu orang ramai yang berkumpul di luar ba­ngunan Parlimen di sini kelmarin mengibarkan bendera Catalonia dan sepanduk sambil menjerit ‘demokrasi’.

Timbalan Perdana Menteri Sepanyol, Soraya Saenz de Santamaria berkata, Puigdemont merupakan seorang individu yang tidak tahu mengenai hala tuju dirinya sendiri.

“Beliau tidak tahu di mana dia berada, ke mana dia nak pergi dan bersama siapa,” katanya.

Sepanyol dan Catalonia memasuki fasa tidak ketahui ketika Madrid berulang kali berkata kemerdekaan bukan satu perkara untuk dibincangkan. – AFP