Strategi kuasai bola julang JDT


PARA pemain serta pegawai kejurulatihan skuad JDT meraikan kejayaan melangkah ke pentas akhir Piala Malaysia selepas menumpaskan Perak 3-0 di Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos, Larkin malam kelmarin.


JURULATIH skuad Johor Darul Ta’zim (JDT), Ulisses Morais mengakui, strategi skuadnya untuk menguasai bola sebanyak mungkin dalam tempoh 90 minit perlawanan separuh akhir kedua Piala Malaysia malam kelmarin menjadi resipi kejayaan pasukan tersebut.

Morais berkata, pada aksi tersebut, JDT sentiasa mempertahankan bola daripada dirampas pihak lawan kerana beliau sedar ia perlawanan yang sukar selepas hanya mampu terikat pada saingan pertama di Stadium Perak, Ipoh baru-baru ini.

“Saya akui mereka sememangnya sebuah pasukan yang hebat. Strategi kami pada separuh masa pertama adalah untuk sentiasa menguasai bola kerana kami tahu dengan permainan seperti itu kami mampu mencipta banyak peluang jaringan.

“Ia terbukti pada separuh masa pertama dan kami dapat melihat perbezaan corak permainan pasukan lawan.

“Oleh sebab itu, amat penting bagi kami untuk menguasai bola sebanyak mungkin dan menunggu peluang terbaik,” katanya pada sidang akhbar kelmarin.

Aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia 2017 malam kelmarin menyaksikan JDT mempamerkan aksi cemerlang pada separuh masa kedua apabila menyumbat tiga gol menerusi tonggak import mereka iaitu Gonzalo Cabrera pada minit ke-57 dan 80 manakala Gabriel Guerra pada minit ke-74.

Mengulas mengenai perancangan selepas ini, Morais memberitahu, beliau tetap akan membariskan kesebelasan terbaik untuk menghadapi kedah dalam saingan Liga Super terakhir pada minggu depan.

“Kami akan menumpukan perhatian kepada perlawanan bertemu Kedah terlebih dahulu dan kemudian baru memberikan tumpuan kepada aksi final Piala Malaysia.

“Kami sentiasa mahukan kemenangan dan kami tidak mempunyai terlalu banyak masa iaitu hanya kurang dua minggu sahaja untuk bersiap sedia menghadapi peringkat akhir Piala Malaysia,” katanya.