Waspada pilih khidmat perancang perkahwinan


Kekecohan di butik Zurin di Shah Alam terjadi apabila kira-kira 100 individu menuntut ganti rugi tular di media sosial dua bulan lalu.


Mendapatkan khidmat perancang perkahwinan dilihat sebagai satu solusi bagi memudahkan bakal pengantin melengkapkan persiapan majlis perkahwinan mereka.

Sungguhpun demikian, solusi tersebut kini dicemari dengan insiden penipuan yang tular di media sosial umpama kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Insiden tersebut nyata mendatangkan kebimbangan kepada bakal pengantin di negara ini.

Kosmo! baru-baru ini melaporkan, pemilik syarikat perancang perkahwinan, Zurin Jundi didakwa atas tuduhan memperdaya seorang ibu bakal pengantin, Zainon Ali, 54, sehingga membayar wang pendahuluan pakej perkahwinan berjumlah RM7,000 pada Mac dan Jun lalu di Mahkamah Majistret di Klang baru-baru ini.

Segalanya bermula apabila rakaman video kira-kira 100 individu menyerbu premis perancang perkahwinan, Zurin Jundi di Seksyen 9, Shah Alam yang tular di laman Facebook sekitar Ogos lalu.

Mangsa dipercayai ingin menuntut penjelasan daripada pemilik syarikat yang tidak menepati pakej perkahwinan seperti yang dijanjikan sehingga mengakibatkannya kerugian ribuan ringgit.

Ia termasuklah kegagalan dalam menyediakan sajian makanan, pelamin dan gambar perkahwinan.

Difahamkan terdapat 91 pengantin yang dipercayai telah ditipu dan mengalami kerugian sehingga RM497,000.

Seorang bakal pengantin, Amsyar Rahman, 26, memberitahu, kes penipuan seumpama itu te­lah menyebabkannya berasa bimbang untuk mendapatkan khidmat perancang perkahwinan kerana khuatir terperangkap dalam jerat sama.

“Sejak heboh kejadian itu, saya dan pasangan risau dan lebih berhati-hati ketika mencari khidmat perancang perkahwinan.

“Lebih-lebih lagi apabila salah seorang ahli keluarga saya pernah menjadi mangsa penipuan seperti itu kira-kira dua tahun lalu. Ia menyebabkan kami trauma dan tidak mahu menanggung risiko akibat ditipu kelak.

“Kejadian seperti itu menjadi iktibar dan pengajaran kepadsa saya yang bakal menjadi pengantin baharu tidak lama lagi,” jelasnya.

Sementara itu, Ketua Unit Tindakan Khas, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Yusof Azmi berpendapat, insiden penipuan perancang perkahwinan terjadi disebabkan bakal pengantin yang terdesak mendapatkan perkhidmatan pada harga rendah.

“Kita faham setiap pasangan yang ingin berkahwin semestinya mahu mendapatkan harga perkhidmatan yang rendah kerana perlu menanggung pelbagai tanggungan lain menjelang majlis nanti.

“Sebelum mendapatkan sesuatu perkhidmatan itu mereka perlu menyelidik dengan teliti terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sejumlah wang.

“Mentaliti masyarakat kita perlu dididik untuk lebih cermat dan berhati-hati sebelum mengeluarkan duit sambil memikirkan langkah berjaga-jaga sekiranya berlaku sebarang kegiatan yang mencurigakan,” jelasnya.

Tambah Yusof, individu yang menjadi mangsa tidak seharusnya berdiam diri malah mereka perlu melaporkan insiden tersebut kepada pihak berkuasa secepat mungkin.

Hal ini kerana ia bukan sahaja memberi ruang siasatan untuk dilakukan dengan segera malah mengelakkan individu lain daripada menjadi mangsa kelak.

Bahkan Yusof memberitahu, dengan bantuan media sosial sesuatu insiden itu akan mendapat perhatian oleh ramai pihak.

“Sekarang ini lebih mudah, muat naik sahaja di media sosial pasti orang ramai akan membuat tindakan lanjut yang sewajarnya.

“Justeru, setiap individu wajar memainkan peranan mereka sebaik mungkin dalam memerangi isu seperti ini lebih-lebih lagi melibatkan kepenggunaan,” ujarnya.