‘Percaya kepada orang tempatan’


JAFRI (kiri) akan mendapatkan pandangan ahli keluarga mengenai hala tuju kariernya pada musim depan.


PERCAYA kepada kewibawaan pengadil tempatan dan kekal gunakan khidmat mereka di pentas final Piala Malaysia 2017 me­libatkan Kedah dan Johor Darul Ta’zim (JDT) nanti.

Demikian cadangan bekas pengadil Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) tempatan, Amir Sharifuddin Wong (gambar) yang optimis sekiranya khidmat pengadil luar digunakan turut tidak menjamin perlawanan tersebut bebas daripada sebarang kontroversi.

Aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia antara JDT dan Perak minggu lalu berdepan kecaman hebat selepas jaringan Perak dibatalkan susulan Mohd. Zaquan Adha Abd. Radzak yang dikatakan ofsaid meskipun gol tersebut hasil jaringan sendiri pertahanan skuad Harimau Selatan, S. Kunanlan.

Menurut Amir, saingan Liga Malaysia (Liga M) khususnya Piala Malaysia tidak pernah terlepas daripada kecaman susulan tindakan pengadil yang dianggap berat sebelah seperti yang dialami beberapa musim sebelum ini oleh pasukan Kelantan dan Terengganu.

“Saya akui saingan Liga M se­ring berakhir dengan kontroversi. Diakui bahawa pengadil perlawanan itu (Mohd. Zohri Tajuddin) dan pembantunya (Nojey Naking) melakukan kesilapan apabila membatalkan gol Perak.

“Susulan itu ada beberapa cadangan seperti menggunakan khidmat pengadil luar negara untuk aksi final nanti. Bagaimanapun, saya tidak bersetuju sekiranya ia dilaksanakan.

“Saya anggap ia seperti malapetaka kerana adalah lebih bagus sekiranya baik atau buruk perlawanan tersebut diadili oleh anak tempatan kerana kita masih memiliki ramai pengadil yang berwibawa dan telus untuk dipilih jawatankuasa aksi final nanti,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Mengulas lanjut, antara nama yang dianggap memiliki kredibiliti sebagai pengadil selain turut diiktiraf oleh FIFA ialah Nagor Amir Noor Mohamed, Muhd. Nazmi Nasarudin dan Mohd. Amirul Izwan Yaacob.

“Jawatankuasa perlu memilih pengadil yang memiliki rekod baik seperti Nagor, Nazmi atau Amirul. Saya rasa mereka antara pengadil yang mempunyai integriti dan berpengalaman mengadili aksi final sebelum ini.

“Justeru, jika ambil pengadil luar bukanlah penyelesaian terbaik kerana kesilapan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja,” katanya.