19/09/2017

Hemala Devi sumbang emas kedua buat negara meskipun demam

Hemala Devi sumbang emas kedua buat negara meskipun demam


Hemala Devi menunjukkan pingat emas kedua yang dimenanginya dalam acara lontar peluru wanita F11/12 hari ini.

KUALA LUMPUR - Atlet paralimpik negara, Hemala Devi Enny Kutty menterjemahkan semangat luar biasa apabila melawan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan untuk mengutip pingat emas peribadi kedua dalam acara olahraga temasya Sukan Para ASEAN (APG) KL2017 di Stadium Nasional Bukit Jalil, hari ini.

Anak jati Segamat, Johor itu yang memenangi acara lontar peluru wanita F11/12 (masalah penglihatan) mendedahkan beliau masih belum pulih sepenuhnya daripada demam selepas memenangi pingat emas sulung dalam acara lempar cakera F12 pada hari pertama olahraga dalam keadaan hujan, semalam.

Beliau meraih emas kedua hari ini dengan mengumpul 634 mata raza, disusuli atlet Filipina, Jeanette Aceveda (310) manakala wakil Brunei, Nor Hensan Mata terpaksa berpuas hati dengan kutipan gangsa setelah meraih 275 mata raza.

"Saya sangat bangga kerana bukan mudah untuk memenangi acara hari ini yang menggabungkan dua kategori kecacatan berbeza dengan pemenang dikira berdasarkan sistem mata raza yang tertinggi dan walaupun saya demam, saya bagi motivasi kepada diri sendiri untuk terus berjuang demi mengharumkan nama negara.

"Sokongan padu daripada keluarga, jurulatih dan rakan sepasukan turut menaikkan semangat untuk memberikan persembahan terbaik pada kali ini," katanya ketika ditemui pemberita selepas acara berkenaan.

Hemala Devi mengakui kejayaan merangkul dua pingat emas di laman sendiri merupakan kenangan terindah untuk dirinya sejak membuat penampilan sulung pada edisi 2009 ketika Malaysia menjadi tuan rumah.

Beliau menambah kutipan dua emas berkenaan menyemarakkan semangatnya untuk memburu emas ketiga dalam acara merejam lembing wanita F12, Khamis ini.

"Catatan peribadi saya dalam acara lontar peluru sebelum ini adalah 30.30 meter dan semalam, saya catat 32.46 meter, jadi APG 2017 merupakan pencapaian terbaik saya sepanjang lima penyertaan pada Sukan Para ASEAN kerana saya bergelut dengan prestasi dan juga kecederaan dalam empat edisi terdahulu," jelasnya.

Dalam pada itu, Hemala Devi memaklumkan APG 2017 menjadi medan untuknya memburu tiket kelayakan beraksi pada Sukan Para Asia 2018 di Indonesia.

"Jurulatih memaklumkan, saya sudah layak dalam acara lempar cakera namun masih menanti kedudukan ranking rasmi dan saya amat berharap dapat beraksi di Indonesia nanti," katanya yang telah menyertai dua edisi sebelum ini. - Bernama